Mye har skjedd i det lille tidsskriftet vårt for tegneseriekultur siden oppstarten i 2014. Empirix ble grunnlagt i en virvelvind av entusiasme. Planene og mulighetene var mange, og hver redaktør har hatt sin innvirkning på hva tidsskriftet har blitt frem til i dag.

På tross av dette har tegneseriekritikken alltid ligget til grunn som det viktigste vi gjør. Vi vil gjøre vårt for at den offentlige samtalen om tegneserier får flere interessante stemmer.

Dette kommer vi til å fortsette med. Det som er nytt er at vi fra 2021 for alvor vil være uavhengige.

Siden starten har Empirix vært organisert under Grafill. Det ga oss uvurderlig støtte i oppstartsårene, og det har vært nyttig å ha en organisasjon med så mange gode krefter i ryggen. Likevel er det ikke en perfekt situasjon at et tidsskrift for tegneseriekritikk skal være underlagt en rettighetsorganisasjon for serietegnere og illustratører.

Den nye foreningen

Sammen har Empirix og Grafill tatt initiativ til å stifte Foreningen Tegneseriekultur. Blant stifterne er de opprinnelige grunnleggerne og mange av dagens bidragsytere. Vi er også ydmyke for tilliten fra medstiftere som Foreningen !les, Den norske Forfatterforening, Norsk Kritikerlag, og Grafill.

I vedtektene står det at foreningen har følgende formål:

a)  fremme kvalifisert kritikk av fortrinnsvis norske tegneserier, 

b)  styrke den offentlige kunstfaglige og kulturpolitiske samtalen om tegneserier, og 

c)  arbeide for å øke interessen for tegneserier i Norge. 

Først og fremst vil dette skje gjennom publisering av tidsskriftet på Empirix.no.

I styret sitter Petter Lønningen (Empirix-kritiker og kommunikasjonsrådgiver) som styreleder, sammen med Lene Renneflott (daglig leder i Grafill) og Hans Ivar Stordal (redaktør tilknyttet Strand forlag og tidligere leder av Kulturrådets tegneserieutvalg). 

Det var viktig for oss å sikre at foreningen representerer brede, allmenne interesser. Derfor har vi valgt å åpne for organisasjonsmedlemskap i foreningen. Om du ikke er en organisasjon (og de fleste av oss er jo ikke det), vil vi også åpne for støttemedlemsskap.

Gode rammer

Det er målet vårt at du som leser ikke vil merke så mye til den nye organiseringen – ut over det at vi blir stadig bedre og mer profesjonelle. 

Vi er uansett glade for å ha de formelle rammene på plass for å sikre en god drift av Empirix i mange år fremover. 

Lurer du på noe om den nye organiseringen? Spør gjerne i kommentarfeltet, eller send en e-post til meg på redaksjonen@empirix.no.

2 KOMMENTARER

  • Fra vedtektene:

   § 4 Medlemmer

   Sammenslutninger som har aktiviteter relatert til tegneserier, tegneserieskapere, kritikervirksomhet eller annen relevant aktivitet, kan opptas som medlemmer.

   Søknad om medlemskap sendes styret, som fatter vedtak med vanlig flertall. Styret kan ekskludere medlemmer som opptrer i strid med foreningens formål, vedtekter eller lovlige vedtak.

   § 5 Rettigheter og plikter knyttet til medlemskapet

   Alle medlemmer har rett til å delta på årsmøtet med stemmerett. Medlemmets ansatte, tillitsvalgte eller annen person utpekt av medlemmet er valgbare til tillitsverv i foreningen. Medlemmer som skylder kontingent for mer enn ett år, har ikke stemmerett eller andre rettigheter, og styret kan stryke dem som medlem av foreningen.

   Medlemmene plikter å forholde seg til vedtak som er fattet av årsmøte.

   § 6 Støttemedlemmer

   Enhver sammenslutning eller person kan bli støttemedlem av foreningen mot å betale et årlig minstebeløp fastsatt av årsmøtet. Støttemedlemskap gir møterett, men ikke tale- eller stemmerett, på årsmøtet. § 4 annet ledd, § 5 første ledd annet punktum og § 5 annet ledd gjelder tilsvarende for støttemedlemmer.

   Les mer her: https://www.empirix.no/kategorier/#tegneseriekultur

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.