Serieteket på Deichmanske bibliotek arrangerer i år Oslo Comics Expo (OCX) for 11. gang. Festivalen finner sted i og utenfor Deichmanskes Grünerløkka-filial på Schous plass.

– De som driver OCX burde slås til riddere

For serieskaper Lars Fiske har OCX blitt en årviss tradisjon, og han forteller at han bare har gått glipp av festivalen et par ganger. I år er han i tillegg nominert til Årets tegneserie med Grosz.

Hva er det du liker med festivalen?
– At den har fokus på tegneserieskaperne og er såpass liten at publikum kommer nære gjestene. I tillegg er Serietekt et fantastisk sted å arrangere en festival, intimt og stemningsfullt. De som driver festivalen skulle alle slås til riddere.

Hva er det beste minnet ditt fra festivalen?
– Veldig mange fine minner; fantastiske sceneopplevelser, både som publikum og gjest på scenen. En ting glemmer jeg aldri: Litt i randsonen av festivalen var jeg med å arrangere en plakatutstilling i nabolaget til Serieteket med Joost Swarte i 2012. I et smått legendarisk øyeblikk stod Swarte, Seth og Chris Ware og småpratet inne på det 10 kvm store galleriet. Stor legendetetthet der altså. OCX har hatt mange giganter på besøk.

Er det noe du skulle ønske festivalen gjorde annerledes?
– Ikke mye å utsette på OCX. Kun en ting egentlig: den nesten eminente The Drinky Crow behøver en normal pilsner i tappekranen.

[infobox]

Hva ser du frem til på årets program, og hvorfor?

Olivier Schrauwen er en av de mest interessante tegneserieskaperne nå. Han lager fullstendig banebrytende verk,  både nyskapende og med en forankring i tegneseriehistorien. Dessuten Sammy Harkham som har stått bak det siste tiårets mest imponerende antologi, Kramers Ergot. Særoppgave med Friberg og Larsen må jeg også få med meg.

Har du et tips til dem som er nye publikummere på OCX?
– Ta en runde i markedsteltet og se hva forlagene og butikken har av godsaker, få så med deg noen av programpostene (gratis!), ta en øl eller lignende og kikk på Serietekets store tegneserieutvalg.

Les også: Empirix på OCX!

Politisk og poetisk på OCX

Årets utgave av Oslo Comics Expo har et bredt program. Et gjennomgående tema er de politiske tegneseriene.

Blant gjestene finner vi Esben S. Titland som har tegnet flyktningers skjebner i Hellas; Sarah Glidden som dro til Syria og Irak for å tegne journalisters møter med folk rammet av krig; og Arifur Rahman som tegnet seg til fengselsstraff i Bangladesh.

OCX, Oslo Comics Expo
Berit Petersheim, leder av Serieteket og medarrangør av Oslo Comics Expo. (Foto: Frank Michaelsen, Deichmanske bibliotek)

Blant gjestene er også amerikanske Lisa Hanawalt, som har laget den prisvinnende dokumentartegneserien On the Trail with Wylie. Hun er i tillegg produsent og produksjonsdesigner for Netflix-serien BoJack Horseman.

–  Tegneseriemediet har for lengst demonstrert sin enorme politiske sprengkraft, men det er også svært godt egnet til å formidle nære og poetiske portretter av virkelige mennesker i tilsynelatende uvirkelige situasjoner. Gjestene på årets OCX representerer noe av det mest spennende innen begge disse retningene, sier Serieteket-leder Berit Petersheim i en pressemelding.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.