I denne serien sjekker Empirix inn på norske bibliotek over det ganske land. Hvem er det som låner tegneserier? Hva leser de? Og bør vi egentlig være bekymret for mediets fremtid?
Hvem er det det som låner tegneserier på Kristiansand folkebibliotek?
– Det har vært ungdom og voksne, hovedsakelig menn, som har vært de ivrigste lånerne. Jentene har kommet mer på banen og leser blant annet manga og bøkene til Nemi og Tegnehanne. De siste årene har det heldigvis kommet gode norske tegneserier for de yngre leserne også, og etter Amuletten-serien har mange barn oppdaget at tegneserier ikke bare er Donald.
Hvilke tegneserier lånes ut hos dere?
– Klassikerne, det vil si Donald, Tintin, Sprint, Asterix, Elf Quest, Thorgal-serien, Bone, Sandman – for å nevne noen. Og de norske seriene av Pondus, Nemi og Jason. Av nyere serier er det The Walking Dead, Hellblazer og ulike hefter om Batman for å nevne noen. Manga har også stort utlån. Siden vi har et aktivt tegneseriemiljø her i Kristiansand blir også mindre kjente blader og serier lånt ut.
– Vi har bygd opp en stor og omfattende tegneseriesamling for ungdom og voksne gjennom mange år. Da det tidligere var få norske tegneserier på markedet valgte vi å kjøpe inn ulike danske kvalitets-seriehefter. Vi har også satset på tegneserieromaner (Graphic Novels) og manga.
– Når skolene skal jobbe med tema som for eksempel 2.verdenskrig og norrøn mytologi passer vi på å sende med tegneserier som passer til tema. Tegneseriene er plassert i bibliotekets ungdomsavdeling, men vi ser at tegneseriene blir mer lånt når vi lager større utstillinger i vrimlehallen eller i vokseavdelingen.
– På landsbasis ser det ut til å være en nedgang i lån av tegneserier, men på vårt biblioteket har det vært en bra økning i utlånet i 2018, særlig for barn. Og statistikk fra januar til mars 2019 viser at økningen har stabilisert seg både for barn og ungdom.
Hva leser du selv?
– Jeg vokste opp med klassikerne. Siden min mor er dansk hadde vi tilgang på tegneserier som ennå ikke var oversatt til norsk da jeg var liten, og interessen ble vakt. Jeg leser egentlig alt mulig, men har favoritter som Elf Quest, Tintin, Sprint, Sandman, Strangers in Paradise, Thorgal, Bone, Blake&Mortimer, og tegneserieromaner som Tepper, Løvene i Bagdad, bøkene til Guy Delisle og Tillie Walden.
Hvordan avgjør dere hva dere kjøper inn av tegneserier?
– Siden jeg er mer enn middels opptatt av tegneserier har jeg fått lov til å bygge opp samlingen vår her på Kristiansand folkebibliotek. Jeg følger med på nyhetsbrev fra Tronsmo og Outland, får tips fra lånere og andre interesserte, følger med på nettet – og selvfølgelig Empirix. Vi er stolte av tegneseriesamlingen vår!
Hvordan fungerer innkjøpsordningen for tegneserier for ditt bibliotek?
– Det fungerer bra, og er et velkomment tilskudd til samlingen. Men det gjelder det samme her som i innkjøpsordningen for bøker, de mindre kjente bør leses og formidles av bibliotekarene. Det tar også tid før de kommer, så de mest etterspurte må vi kjøpe inn før vi mottar sendinger fra Kulturfondet.
Skjer det noe spennende hos dere på tegneserier fremover?
– To ganger i året har vi tegneseriekurs her på folkebiblioteket. Det er lokale krefter som underviser. Det er gratis og er for de fra 10 år og oppover.
– I april har vi en tegneseriekonkurranse der vi inviterer elever i grunnskolene i Kristiansand til å tegne videre på en tegneserie de liker eller tegne noe de tenker kan skje i neste hefte som ikke har kommet ut ennå.
– I forbindelse med Bokåret planlegger vi en mini-festival for elever i mai med en eller flere tegneserieskapere. Dette er ikke helt avklart ennå, men vi håper det går i boks.
Finnes det en lokal tegneseriegruppe på skolen som møtes jevnlig hos dere?
– Ja, hver fredag mellom klokken 17 og 21 er det tegneserieworkshop hos oss. Det er åpent for alle, men også her for de litt eldre. «Liker du å tegne? Møt andre tegneserieskapere og lær av hverandre».
Hva gjøre tegneserier så viktig for deg?
– Å lese tegneserier er spennende, utfordrende, magisk og nyttig. Tegneserier har ikke dårlig språk! Tegneserier kan være springbrett til annen litteratur. Tegneseriekurs og arbeid med tegneserier bør være obligatorisk i skolene. Jeg heier på tegneseriene.