Anja Dahle Øverbye er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og University for the Creative Arts i England. Hun har bidratt med flere historier i antologien Forresten, og i fjor debuterte hun med sin første bok Hundedagar, som hun i år vant Årets tegneserie for under Oslo Comics Expo.

Så, først av alt: gratulerer med Årets tegneserie!

Takk!

Ble Hundedagar tegnet her?

Nei, den ble tegna i Kongsberg. Vi flytta til Oslo i mars, men vi hadde hjemmekontor i Kongsberg også. Der har man litt større hus, så vi hadde en hel etasje til hjemmekontor, hvor man kunne lukke døra. Det kan man ikke her.

Hvordan funker det her, hvor du har kontor på kjøkkenet?

Vi vurderte frem og tilbake da vi flytta hit om vi skulle leie noe kontor, men så tenkte vi at vi heller skulle bruke mer penger på bolig og ha hjemmekontor. Det er det sosiale som glipper litt, da, det er jo det eneste. Jeg hadde kontorplass sist jeg bodde i Oslo, og det var jo veldig hyggelig, men jeg føler at jeg får gjort mer når jeg har hjemmekontor, for da kan jeg liksom tenke, “Åja, nå har jeg en time” og sette meg ned og jobbe, ikke sant. Så jeg synes egentlig det funker best å ha det hjemme.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

Nei, da er det jo å våkne tidlig, levere i barnehagen, komme hjem, jobbe jobbe jobbe, jobbe, jobbe jobbe jobbe, hente i barnehage, lage middag, haha.

Hvor lang tid bruker du for eksempel på én side?

Hvis jeg er veldig effektiv, så bruker jeg én dag på én side. Men da er det gjerne sånn at jeg må jobbe litt på kvelden og sånn også, da. Hvis det er rett før jeg skal levere noe, så gjør jeg det. Men ellers er det vel en og en halv til to dager på en side.

Hvordan går du frem når du tegner? I Hundedagar, for eksempel, er det store landskapstegninger. Ligger det en slags vestlandsk stolthet i å kunne tegne fjorder og fjell fra minnet, eller bruker du bilder?

Jeg bruker bilder. Veldig detaljert, og, så alt er liksom prikk likt. Jeg skrev jo ikke noe sted at det var Åfarnes som var bygda, det har jeg bevisst holdt skjult. Så derfor syntes jeg det var litt gøy å hvert fall ha bildene som var veldig konkrete.

Stilen du har er ganske særegen. Er det noe som har inspirert den?

Nei, det er bare fordi jeg alltid har tegna, tror jeg. Det er jo ikke fordi jeg er så innmari glad i tegneserier at jeg begynte å tegne. Jeg begynte med tegneserier bare fordi jeg likte å tegne. Så når jeg leter etter inspirasjon, så er det ikke så mye etter tegnestil, da er det mer fortellerteknikk. Og det får jeg mest fra film.

Både Hundedagar og fanzinen Hei, er det du som har kreft? er selvbiografiske. Så du henter kanskje mye inspirasjon fra ditt eget liv, og?

Ja, det er jo selvbiografiske ting jeg synes er morsomst å lese, og… Jeg har ikke SÅ god fantasi, liksom. Så hvis jeg skulle prøvd å komme på helt nye historier, så synes jeg det er veldig spennende å bruke ting jeg har opplevd. Jeg tror folk generelt liker å lese selvbiografiske ting, for det er lettere å kjenne seg igjen i det. Så neste bok er også selvbiografisk.

Hva handler den om?

Den handler om å være student i Bergen. Så den er liksom om å være i begynnelsen av tjueåra, og famle litt med voksenlivet. Den kommer forhåpentligvis på slutten av neste år. Hittil har jeg vel rundt 20 sider. Jeg har fått støtte fra Kulturrådet nå, så hvis den skal komme ut så må jeg snart begynne verne om tida litt. For man har jo mye mindre tid når man har barn, liksom. Jeg ser jo sånne ungkarstegneserier, hvor de bare “Ja, så satt jeg i tolv timer og tegna,” og jeg tenker, “Ja. Det gjorde du.”  Sånn sett var det veldig gøy å få den prisen nå, da føler jeg at jeg liksom ikke er helt av radaren. At Hundedagar fortsatt er aktuell. Så det er nok noe jeg kjenner mer på selv, at det går tid, men det er nok ikke noe folk tenker over. Man blir bare så rastløs, og får lyst til å få ting ut.

Så du trenger ikke bruke de tretti tusen kronene du vant på den?

Nei, da. Den her er liksom i boks.

Hva skal du bruke de på da?

Jeg skal ikke på Maaemo, da, selv om jeg sa det på scenen da jeg fikk prisen. For det er for dyrt. Jeg tror at hvis du skal være to personer med vinpakke, og du skal tipse, så blir det nesten 8 000.

Skitt.

Så det blir litt mye. Men jeg håper det ikke bare skal forsvinne i regningssluket. Det beste med sånne penger er jo før man får dem, å tenke på hva man skal bruke de til. Og så plutselig er de borte.

Hva er favorittgjenstanden din på tegnebordet?

Å hjælp. Bortsett fra laptopen, liksom. (…) Én ting, liksom?? (…) Alle blyantene. Blyantene mine.

Har du en favorittype blyant?

Jeg har favoritt bløthetsgrad: Mellom 4 og 6b. Og det er så rart, for de er jo helt like, men jeg får sånne favoritter som jeg bare tviholder på til de blir til kjempesmå stubber. Jeg hadde mange sånne stubber etter Hundedagar, også måtte jeg bare kaste dem. Men blyanter er sånn som jeg blir glad i, som jeg kan sitte og se på, og tenke “blyantene mine <3”. 

Anja Dahle Øverbyes tegnebord:

1. Blyantene.

2. Bilde fra Anders Kvammens Ungdomsskolen.

3. Foto av fuglefjellet på Runde.

4. Foto av Anjas mamma og pappa akkurat da de hadde blitt kjærester.

5. Kvist.

6. Gyldendals antologi Mensen, hvor Anja er en av bidragsyterne.

7. Tegninger fra Anjas kommende roman.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.