Jason, eller John Arne Sæterøy, som han ble født som, har i over et tiår vært en av Norges mest prisbelønte serieskapere. Vi tok en prat med den franskbaserte tegneren for å høre hvordan han arbeider.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

Jeg står opp i sekstiden, og kaster som oftest bort en time eller to på internett før jeg begynner å jobbe. Jeg synes det er vanskelig å konsentrere meg i timesvis, som jeg kunne før, så jeg tar flere pauser innimellom og leser en bok, legger en kabal eller surfer mer på internett. Jeg jobber rundt fem til sju timer per dag, vil jeg tro.

Hvordan er det å jobbe hjemme? Er det noen spesielle utfordringer? Har du vurdert kontor?

Jeg jobbet på kontor en periode, med andre tegnere her i Montpellier, men jeg synes det er lettere å jobbe hjemme. Det er lettere å bli distrahert, men for en kort periode er det ok, før du fortsetter å jobbe.[infobox]

Hvordan jobber du frem historiene dine? Har du alt klart på forhånd?

Nei, som oftest er historien improvisert. Jeg kan begynne på en historie uten å vite hvordan den slutter. Med et ferdig manus er jobben omtrent over når man skal begynne å tegne og da blir det ganske kjedelig. Det er mer spennende å oppdage historien underveis.

Fortell litt om prosjektet du jobber med nå. Hvordan fikk du ideen til å gjøre et slikt selvbiografisk prosjekt?

Jeg fylte femti år og ville markere det på en eller annen måte. Jeg oppdaget Camino de Santiago, en 800 km lang pilegrimsvei i Spania, og syntes det virket som en passende utfordring å gå den distansen. Det er en vei som blir gått av både troende og ikke-troende. Jeg var ikke sikker på om jeg ville lage en tegneserie om turen, men jeg tok med notatbøker og skisseblokk, i alle fall. Og notatboken ble fylt opp, så omtrent halvveis visste jeg at jeg ville lage en tegneserie.

Hva er de største utfordringene med å jobbe med selvbiografisk materiale? Er det vanskeligere eller enklere enn å finne på en historie?

Det er kanskje litt vanskeligere, i og med at du må plassere mer av deg selv i historien. Jeg har i stor grad unngått å lage selvbiografiske historier. Men for at det skal være interessant for leseren, må du gjøre mer enn kun å objektivt gjenfortelle hva du opplever, som, «I dag gikk jeg 30 kilometer og ble solbrent på øret». Du må også fortelle hva turen gjør med deg som person. Det er i like stor grad en indre reise.

Når kommer den neste boka di ut?

Til våren eller sommeren neste år, 2017.
Azimuts
Jasons lokale tegneseriebutikk i Montpellier: Den fire etasjer høye Librairie Azimuts.

Kunstnerbiografier er i vinden. Er dette noe du selv kunne tenkt deg å gjøre? I så fall, hvilke kunstnere kunne vært aktuelle for deg?

Jeg har tenkt litt på det. Magritte og Edward Hopper er mine favorittkunstnere, men jeg vet ikke om de hadde liv som var spennende nok til å lage en tegneseriebiografi om dem. Litt konflikt å ta tak i ville jo vært ok. Et annet element er at jeg aller helst skal kunne tegne dem som gjenkjennelige dyrefigurer, så sånn sett er jo Frida Kahlo eller Toulouse Lautrec også interessante. Ingenting er avgjort så langt, vi får se.

Du bor altså i Montpellier i Frankrike. Hvorfor valgte du å bosette deg akkurat der? Og har du kontakt med andre tegnere i byen?

Prisnivået i Oslo var et element. Og så ønsket jeg å komme nærmere seriemarkedet i Frankrike. Mildere vintere var heller ikke å forakte. Det er et bra seriemiljø i Montpellier. Jeg har en del kontakt med Lewis Trondheim og Guy Delisle. Vi spiller av og til sjakk eller poker sammen.

Så til bildet, hva bruker du øretelefonene til? Jobber du med dem?

Nei. Jeg hører på musikk mens jeg jobber, men uten øretelefoner. Disse bruker jeg hvis det er lav lyd på Youtube-videoer.

Tegningene: hva ser vi her, hva slags ark bruker du (1)?

Jeg bruker Canson glatt tegnepapir, i A4 format.

Alt «brukerutstyret» til høyre (3), kan du kommentere litt hvilke blyanter/penner/viskelær og blekk du jobber med?

Jeg tegner med en vanlig 2H-blyant og tusjer med pelikan-tusj. Tusjpennen er en William Mitchell Pedigree Round Hand, størrelse 6.

TV-en, er den i bruk eller kun til pynt (2)?

Jeg bruker tv-en til å se dvd-er. Men dvd-spilleren konka for et år siden, og jeg har fortsatt ikke kjøpt en ny. Jeg har mistet litt interessen for film. Jeg ser TV-serier på laptopen i stedet.

Hvilke bøker er det vi ser?

To notatbøker og en skisseblokk fra pilegrimsveien i Spania, samt to guidebøker.

Og brillene, har du spesielle tegnebriller (4)?

Nei, jeg tegner uten briller. Jeg vet ikke helt hvorfor det paret er der. Jeg kjøpte dem for neste gang jeg trenger å bytte glass.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.