Nora Dåsnes er et hittil ubeskrevet blad på den norske tegneseriescenen, men mange fikk øynene opp for henne da hun i september i fjor tegnet en kronikk i Aftenposten.
Dåsnes’ kronikk var et svar til Espen Ottesen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, som skrev at «[vi skal] tåle at kristne avviser at homofilt samliv er nøyaktig like bra og naturlig som ekteskapet mellom mann og kvinne».
Dåsnes reagerte ved å dele sin personlige historie om da hun innså at hun er bifil, og hvordan hun mente Ottesens utsagn var med på å legitimere en skadelig retorikk brukt mot skeive.
Digitalt bokarbeid
Nå jobber hun med tegneserieromanen Ti kniver i hjertet, som etter planen kommer fra Aschehoug i april.
En god rutine, forteller hun, tok litt tid å få på plass, men nå tegner hun mellom seks og åtte timer om dagen.
– Det kommer an på hva slags prosjekt jeg jobber med. Jeg prøver å ikke tegne hjemme, men å avslutte dagen på kontoret og legge fra meg jobben der, sier hun.
Nå om dagen sitter Dåsnes på studioet Blank Space i Oslo og arbeider frilans på fulltid som illustratør og grafisk designer. Hun visste mot slutten av videregående at det var tegning hun ville drive med, og deretter fulgte tre år i London med en bachelor i illustrasjon.
Etter å ha returnert til Norge fikk hun kontakt med Aschehoug gjennom et blind-date-arrangement der forfattere, illustratører og forleggere kunne idémyldre og pitche, og slik ble planen om Ti kniver i hjertet, en tegneserieroman for barn, til.
– I arbeidet med boka har jeg gjort mest digitalt, så jeg har jobbet med en ipad. Men jeg liker også blyant og blekk, sier hun.
Boken handler om tolv år gamle Tuva som sjonglerer venner, dating, kjærlighet, tidlig pubertet og spørsmål om skeiv identitet. Kan man være forelska i ei jente og samtidig digge Marcus & Martinus?
Manuset til boken er helt ferdig og Dåsnes er i siste innspurt på tegningene nå.
– Viktig å normalisere følelser
Hun sier ideer til prosjekter kommer fra fjern og nær. Ofte er det samtaler med venner og familie, eller på fest, som sår ideer til fortellinger.
– Og man finner alltid noe rart i bøker, statistikk og gjennom å observere folk, sier hun.
Målgruppen for Ti kniver i hjertet er fra 9 år og oppover, og å lage tegneserie for barn var et bevisst valg for Dåsnes.
– Det ville blitt en annen bok om den skulle være for voksne. Da ville man måttet legge til en viss etterpåklokskap, heller enn å vise handlingen og følelsene gjennom en tolvårings øyne. Det var det vanskeligste å få til med boka, men også det morsomste, sier hun.
Siden Dåsnes vil bidra med et mer variert karaktergalleri i barnelitteraturen, falt det henne naturlig å lage en bok om LGBTQ+-tematikk.
– Det er ikke en overflod av skeive karakterer nå. Man er skeiv når man er barn også, selv om man ennå ikke nødvendigvis er bevisst det ennå. Barn er også åpne for mange ulike historier – historier som Ti kniver i hjertet er ikke bare for barna som selv opplever disse følelsene, men også for vennene deres. Det er viktig å normalisere slike følelser og historier, sier hun.
Dette har Dåsnes på tegnebordet:
Penn: Jeg er helt avhengig av disse pennene fra Muji. Jeg bruker dem til alt fra notater til thumbnail-skisser, og har en hel skuff med dem hjemme.
Notatbok: Jeg må alltid ha oppe notatene fra møter med redaktøren min, så jeg ikke glemmer noe.
Hodetelefoner: Nå som jeg bare sitter og tegner, hører jeg masse på lydbok. Denne vinteren har det gått mye i Zadie Smith. Når jeg trenger hjelp til å finne min indre tolvåring, spiller jeg Taylor Swift.
Ipad: Det siste året har jeg tegna masse på iPad. Den er lett å ta med seg, og det er enkelt å rette opp, endre rekkefølge og kopiere over grid-en…
Utskrift: …men det er fortsatt veldig praktisk å ha en utskrift når man skal lese korrektur, spesielt for å få mer følelse av rytmen i historien.
[Red.mrk.: Ingrid Brubaker er redaktør for forlaget Blokk, hvor Dåsnes bidrar til en antologi senere i år.]