I denne artikkelserien graver Egon Låstad seg gjennom arkivene på jakt etter den ukjente norske tegneseriehistorien. Les alle avsnittene her.


Per Holck var bare 16 år da han fikk fast jobb som reklametegner i Harald Thaulow reklamebyrå i mars 1932. De to foregående årene hadde han tatt kveldskurs på Tegneskolen (Kunst- og håndverksskolen) mens han arbeidet som bud for byrået. Selve utdannelsen ble betalt av byråeieren Thaulow selv, som åpenbart så potensialet til den unge gutten. Dette skulle siden gi god avkastning for dem begge.

Privatarkivet forteller

Per Holck ble født 26. mai 1915. Utklippsbøkene hans finnes fortsatt bevart hos datteren Mette Dyrhaug i barndomshjemmet på Ekeberg. Her vokste hun opp med sine foreldre og bror – som også heter Per. Og det er her Empirix får tilgang til det som må sies å være en godt bevart hemmelighet i norsk tegneseriehistorie.

Blant de aller første annonsene Per Holck fikk på trykk var en reklame for Mustads sportsøks i Aftenposten i 1931. Inspirasjonen fra datidens tegneserieestetikk er merkbar allerede her. Den skøyeraktige humoren Holck siden skulle bli kjent for ligger også latent i bildet. Se bare på nissens øyne.

Tidlig reklametegning signert Per Holck i Harald Thaulow Reklamebyrå. Publisert i Aftenposten 14. desember 1931.

I den aller første utklippsboken til Holck finnes også en interessant tegneseriehybrid, satt sammen av ulike reklameannonse for Mustads Grand Margarin, samtlige tegnet av Per Holck. Samlet utgjør annonsene en større helhet.

Reklameannonser for Mustads Grand Margarin, sekvensielt satt sammen i Per Holcks utklippsbok fra 1931.

Men viktigst av alt: I den største av de bevarte utklippsbøkene finnes ti striper fra den ellers ukjente norske tegneserien Kikka. Stripene er i farger og har mest sannsynlig vært publisert i den kulørte pressen på 1930- eller 40-tallet.

Stripeserien Kikka

Lite er kjent om den kortlivede stripeserien som handler om tiåringen Kikka, hans far og katten deres. Tegneserien er ikke nevnt i Norsk Tegneserie Index eller andre publikasjoner som omtaler norske tegneserier.

Like fullt kan hovedfiguren Kikka gjenfinnes på alt fra norske ukebladforsider til lekkert utformede Ex Libris fra 1940-årene. Mye tyder på at Holck aktivt  markedsførte figuren sin mens serien eksisterte.

All den tid utklippsbøkene består av Holcks egne arbeider kan vi fastslå med stor grad av sikkerhet at stripeserien Kikka er tegnet av Per Holck. Trolig har han også skrevet teksten i seriens titler og lydeffekter. Utklippsboken som inneholder stripene består hovedsakelig av materiale Holck tegnet på 1940-tallet. Stilmessig kan det likevel se ut som serien stammer fra slutten av 1930-tallet.

Den sjette og sjuende stripen med figuren Kikka? Kronologien er hentet fra Per Holcks utklippsbok og kan være tilfeldig.

Vintertema

Flere av stripene foregår om vinteren. Det kan tyde på at stripeserien også ble publisert vinterstid. Muligens snakker vi her om vinteren 1941.

Stripen Kikka: spennende lektyre – som er gjengitt som nummer ti i rekken i Holcks utklippsbok – viser Kikka lesende i mørket med en stirrende katt gjemt bak seg. Boken han leser heter her «Grønne øyne». Elementer fra denne stripen. kan vi finne igjen i flere arbeider av Per Holck.

Stripe nummer ti i rekken fra Per Holcks private utklippsbok.

Blikkfang i Allers

Kikka pryder også forsiden på ukebladet Allers nummer 48, som ble gitt ut 29. november 1941. På omslaget har Kikka tydelig forlest seg på krimlitteratur, og titler som Morderligaen og Det vandrende lik liggende strødd rundt ham. Bak stolen ser vi frykten hans manifestere seg som truende, spøkelsesaktige hender.

Det samme motivet er gjengitt på et spesialutformet Ex Libris til Karsten Alshager. Illustrasjonen er tilnærmet identisk, med unntak av teksten huttimeitu som er lagt til bildet.

Det er godt mulig Holck med dette bildet forsøkte å kommentere den pågående krigssituasjonen. Året etter karikerte han Hitler og Stalin på forsiden av Norsk Ukeblad nummer 49, utgitt 5. desember 1942. Denne illustrasjonen ble en medvirkende årsak til at Norsk Ukeblad ble stengt ned av tyskerne under krigen.

Da Gunnar Bratlie gjentok et lignende motiv i 1943, med en signert forsidekarikatur av Quisling og Hitler på glattisen, ble han fengslet og sendt til Grini sammen med redaktøren.

Stripe nummer fem fra Per Holcks private utklippsbok.

Metategneserier av Per Holck

Uklippsarkivet til Holck har ingen flere spor av serien Kikka. Derimot finnes det to striper fra 13. og 14. august 1948 med Holcks variant av tegneserien Magasin Madsen.

Egentlig ble Magasin Madsen tegnet og skrevet av danske Axel Ingvar Johansen (1908-1950) – med unntak av disse to stripene. Ordlyden i Holcks bidrag tyder på at han har steppet inn når striper fra Johansen har vært forsinket med posten. Metahumoren Holck legger for dagen her må kunne beskrives som en fiffig og god erstatning. Ingen andre kjente tilfeller eksisterer.

Per Holck – Morgenbladet 13-14 august 1948 – Magasin Madsen

Etter krigen ble Per Holck avistegner, først i Verdens Gang og deretter i Morgenbladet. Bidragene hans besto både av politiske karikaturtegninger og politisk kommenterende vitsetegninger. Dette kan du lese mer om i et fremtidig avsnitt i denne artikkelserien.

Før Per Holck døde 15. mai 1996 rakk han å bli bestefar. Barnebarnet Simen Dyrhaug (1979-2008) ble også kunstner. Begge har etterlatt seg en rikholdig portefølje av tekst og bilder.

Takk til Mette Dyrhaug for utlån av originale utklippsbøker og verdifull hjelp underveis i arbeidet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.