Mangabloggen

Lisa-Marie Pettersen Leira utforsker mangaens mangefasetterte verden.

Til nå har jeg skrevet om hva manga kan forståes som i Norge anno 2024, og hvorfor manga er viktig for barn og unges leseglede. Nå skal ikke bloggen være forbeholdt unge lesere, men i dette innlegget fortsetter jeg tankerekken med noen tips til lesestoff til den oppvoksende generasjon.

Med hundrevis av serier tilgjengelig på engelsk kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Så hvor begynner den som vil finne lesestoff til ungdommen – eller til seg selv?

Å ta utgangspunkt i sjanger er ofte det enkleste. Men spennet innad en sjanger er stort. Den gang jeg var butikkansatt opplevde jeg å treffe langt bedre på anbefalingene mine de gangene jeg fikk informasjon om hva kunden hadde likt ved andre serier. Svarene man får på slike spørsmål gjør det enklere å finne en god match for den som er godt bevandret i bokhyllene. For bare fordi jeg personlig liker hvor avslappende og koselig det kan være mer romantiske komedier, betyr jo ikke det at jeg liker alle serier i sjangeren.

Likevel, såpass personlige anbefalinger er utfordrende å gi i en blogg, all den tid man ikke kan spørre hver enkelt leser på forhånd. Derfor skal jeg forsøke å komme med en sjanger- eller emneinndelt liste over ulike mangaer som kan være gode steder å starte for den som vil legge til rette for ungdommens lesing, sammen med noen tanker om hvem de ulike seriene kan passe til.

Husk å ikke la deg skremme av lengden på disse seriene; hvis de fenger, er det bare flott å ha mye å lese. Og begynn på bind én, og les dem for all del i rekkefølge.

Seriene i listen under her varierer også noe med hensyn til aldersgrense. Vi har ulike syn på hva som passer til både egne barn og barn generelt, og selv vil jeg påstå at tonen i fortellingen og måten den fortelles på, kan være vel så viktig som et vold og språkbruk. Men for enkelhets skyld skal jeg gjengi og kommentere det de amerikanske forlagene mener er passende aldersgrense, så kan det brukes som veiledning.

Til den som liker romantiske komedier:

Ouran High School Host Club
av Bisco Hatori

Fattige Haruhi får stipend for å studere ved den prestisjefylte Ouran videregående skole, hvor Japans rikeste og mest innflytelsesrike sender sine barn. Men en dag er Haruhi så uheldig å knuse en ekstremt kostbar vase eid av skolens «host club», en klubb hvor et knippe av skolens mest ettertraktede mannlige studenter oppvarter og underholder (hovedsakelig kvinnelige) medstudenter. For å betale gjelden sin presses Haruhi til å bli klubbens nyeste vert. Klubblederen har imidlertid gjort en feilaktig antakelse; Haruhi er ikke gutt!

En satirisk og morsom manga som sparker oppover mot eliten, har et sjarmerende karaktergalleri og en sympatisk hovedkarakter med et avslappet syn på kjønn. Denne serien tøyser med velkjente troper innen litteraturen generelt, og såkalt shoujo-manga (manga som markedsføres til jenter og unge kvinner) spesielt. Kan passe fint til de som ønsker mye komikk og en rolig oppbygd romanse. Passer også dem som ønsker karakterutvikling der folk jobber seg gjennom traumene sine, og som liker fantasien om ekstrem rikdom og overdådighet.

Det er nokså uskyldig moro her, så selv om amerikanerne sier tenåringer, er den nok helt innafor for hakket yngre lesere, dersom de liker tematikken.

My Love Story!!
av Kazune Kawahara og Aruko

Snille Takeo står bestandig i skyggen av sin populære venn, Makoto. Hver gang Takeo blir betatt av en jente, ender hun opp med å falle for Makoto istedenfor. Men da han en dag redder den sjenerte og snille Rinko, skal hellet hans omsider snu.

En morsom og sukkersøt serie som balanseres godt av en leken og uttrykksfull tegnestil. Kan passe for dem som ønsker en koselig romantisk komedie, men som ville fått litt for høyt blodsukker av det nusselige innholdet hadde det ikke vært for den komiske streken til tegneren Aruko.

Serien er nokså uskyldig, og forlaget har gitt den aldersgrense «teen», altså 13+.

The Secret of Friendship
av Kazune Kawahara og Aiji Yamakawa

Denne serien er, som tittelen avslører, egentlig en fortelling om vennskap. Den passer greit inn i denne kategorien likevel: Eiko og Moe er bestevenner. Eiko har et hjerte av gull, som den vakre og populære Moe vil beskytte for enhver pris. Hun stiller derfor det underlige kravet til enhver beiler at de må verdsette Eiko høyere enn Moe selv.

En forfriskende manga med en søt romanse, men hvor det likevel er vennskapet mellom to venninner som står i sentrum. Passer nok særlig til jenter, men også for alle som liker historier om gode vennskap. Dette er også en kort manga (kun ett bind), hvor de 200 første sidene handler om Eiko og Moe, mens de 40 siste sidene byr på en ekstra manganovelle av samme forfatter.

Nok en manga som er 13+ ifølge forlaget som utgir boken, og på grunn av tematikken, måten historien fortelles og enkelte av situasjonene som oppstår, tenker jeg at det passer greit.

My Love Mix-up
av Wataru Hinekure og Aruko

Her har vi en flott skeiv manga (det kommer et eget innlegg om skeive mangaer ved en senere anledning, så meld deg på nyhetsbrevet for ikke å glipp av noe). Aoki er forelsket i ei jente i klassen, men får hjertet knust da han ser navnet til en annen gutt, Ida, skriblet på viskelæret hennes, med et lite hjerte tegnet bak. Så ser Ida viskelæret, og tror det tilhører Aoki. Det blir starten på en morsom og søt historie om en gutt som oppdager at han er bifil.

Serien er tegnet av samme person som My Love Story!!, og har samme lekne og komiske strek. Passer fint til de som ønsker seg en søt og morsom romantisk komedie, som også gjør plass til en historie om fordommer uten at serien kun handler om skeiv motgang.

Også denne har blitt gitt aldersgrense 13+.

Til den som liker action, eventyr og humor:

One Piece
av Eiichiro Oda

Første bind i Odas ultrapopulære manga er essensiell lesing for å kome inn i One Piece-universet, men er ikkje i seg sjølv ei enorm lesaroppleving.

Egentlig skal jeg være varsom med å anbefale serier som er utgitt av Outland forlag, siden jeg har jobbet for dem siden 2016. Men to av seriene som utgis der er, etter min mening, blant de beste innen såkalt shounen-manga (manga som markedsføres til gutter og unge menn). One Piece er en av dem – En spennende manga om sjørøvere hvor hovedkarakteren Luffy er fast bestemt på å bli piratkonge og finne den gjeveste skatten av alle: One Piece.

Her har vi et enormt karaktergalleri, komedie og rørende drama, og god progresjon i heltenes utvikling med hensyn til både evner og styrke. Et bredt spekter av temaer tas opp i løpet av serien, blant annet utenforskap, frihet, utpressing, slavearbeid, korrupsjon, maktkritikk, rasisme, med mer. Historien begynner i det små, og vokser seg episk på gjennomført godt vis. Samtidig beholder den humoren godt, der andre serier i samme sjanger gradvis blir mindre morsomme og mer dramatiske.

Passer til de som ønsker et storslagent eventyr, og ikke lar seg skremme av seriens lengde, som nå er godt over hundre bind. Denne er også markert som 13+, men det er nok mest av alt fordi det aktuelle forlaget ikke har lavere aldersgrenser, utenom «for alle» (som de er veldig forsiktige med å bruke). Denne kan i min mening fint leses av unge lesere, for selv om det kommer en del slåsskamper og alvorlige situasjoner, er det hele pakket fint inn i en fantasifull verden, uten realistiske skildringer av vold.

My Hero Academia (Mitt Helteakademia)
av Kohei Horikoshi

Dette er den andre serien jeg ville nevne fra Outland forlag, med forbehold som nevnt over. Tenk superheltserie, men manga. Alt Izuku vil her i livet er å bli en helt, men han er født uten superkrefter i en verden hvor majoriteten har en eller annen overnaturlig evne. Han har nesten gitt opp håpet om å bli en helt når han treffer All Might: den største helten av alle, og Izukus idol. Det skjebnesvangre møtet skal forandre livet hans for alltid, og kanskje verden også.

Dette er en serie med et gjennomført og gjennomtenkt konsept, spennende superkrefter, stort karaktergalleri og god progresjon. Her er noe humor, men mer action og drama. Serien er mer tekstrik enn en del andre serier i tilsvarende sjanger, og passer godt til dem som liker superkrefter, action og smarte, resonnerende hovedkarakterer.

13+, og er nok mest interessant for den aldersgruppen, all den tid serien har mye tekst. Men også her er slåssingen nokså fantastisk, om enn hakket mer realistisk enn i One Piece.

Spy x Family
av Tatsuya Endo

Den dyktige spionen Twilight blir gitt sitt livs tøffeste oppdrag. Utfordringen er ikke av det akrobatiske slaget, og har ingenting med sniking, forkledninger eller sabotasje å gjøre. Nei, for å komme nært nok innpå en høytstående politiker må han gifte seg og få barn. Og ikke nok med det: barnet må være i skolealder og klar til å ta opptaksprøver (og bestå dem) om intet mindre enn én uke.

Slik begynner denne sjarmerende komiserien med både mørk humor, action og særpreg, om en på ingen måte tradisjonell familie. Far er spion, mor er leiemorder og datteren kan lese tanker (sistnevnte er da også den eneste som vet hvordan familien egentlig henger sammen). Passer til de som liker kvikk humor med komikk som bygger videre på seg selv, og en spionhistorie med en (fiktiv) europeisk setting som føles både klassisk og frisk på samme tid.

Aldersgrensen er «teen plus», altså hakket eldre tenåringer.

Mashle: Magic and muscles
av Hajime Komoto

Denne serien er jeg nesten litt overrasket over at ikke har blitt truffet hardt og hurtig av plagiatanklager, men jeg er glad for at det ikke har skjedd. En overdrevet og tullete komiserie med masse action, som oppleves som en overtydelig Harry Potter-parodi. Som Comic Book Resources så godt beskriver det,  føles dette som om Saitama og Mobs bror  går på Galtvort (Saitama og Mob er to utrolig OP («over powered») karakterer fra henholdsvis One Punch Man og Mob Psycho 100).

Alt umagiske Mash ønsker er en fredelig tilværelse (og vannbakkels med krem), men i et samfunn hvor magi betyr alt, må han bruke (de ekstreme) musklene sine for å kreve sin plass her i verden.

Passer utmerket til Harry Potter-fans som også liker actionkomedier. Aldersgrense 13+, men også her er slåssingen svært fantasipreget og urealistisk.

Til den som liker japansk kultur:

Noragami: Stray God
av Adachitoka

Yato er en av mange guder som drømmer om skarer av tilbedere. Men han har ikke engang sitt eget tempel. Da hans eneste hjelper går lei, ser det mørkere ut enn på lenge. Men så treffer han menneskejenta Hiyori.

Dette er en spennende og vakkert tegnet manga som passer perfekt til alle som liker japansk kultur og er interessert i shintoisme. I seriens karaktergalleri finner vi fortolkninger av guddommer som tilbes i virkeligheten. Konseptet er gjennomført, og kombinasjonen av den tradisjonelle og gamle shintoismen sammen med en moderne setting, fungerer godt.

Denne har fått aldersgrense 16+, trolig på grunn av noe mer realistisk vold og seriens tone.

Naruto
av Masashi Kishimoto

Ninjaer – trenger man egentlig si mer? Vel, litt mer bør kanskje sies, men dette er enda en stor og berømt serie som mange har lagt sin elsk på, og særlig har den vært populær blant dem som er relativt ferske innen manga.

Foreldreløse Naruto vil bli Hokage, ninjabyens leder, men sees på som en bråkmaker av folk i byen. Utenforskapet er imidlertid ikke bare på grunn av oppførselen hans; den forrige Hokagen forseglet i sin tid en mektig nihalet rev inni Naruto. Dette er kjent for landsbyboerne, men Naruto vet det ikke selv.

Passer fint til dem som liker action, og, selvsagt, ninjaer. Mye humor i starten, men mindre etter hvert.

Aldersgrense 13+, men også denne går fint til yngre lesere, og har lenge vært populær også blant dem på mellomtrinnet.

InuYasha
av Rumiko Takahashi

Kagomes familie skjøtter et gammelt tempel, men selv er hun en moderne jente med lite interesse for myter og legender. Da hun en dag faller nedi en eldgammel brønn ved tempelet, transporteres hun til sengoku-perioden i Japan, og oppdager at mytene og legendene var mer enn bare eventyr.

Dette er en spennende dramaserie med en grei dose action og humor. Den passer til dem som er interessert i japansk mytologi og japanske eventyr, og som liker bittersøtt drama og romanse som utvikler seg i ro og mak.

Aldersgrensen er «teen plus», altså hakket eldre tenåringer.

Til den sportsglade

(Man kan argumentere for at det ikke er primært de som leser sånt, men kanskje kan sportsinteressen gjøre det mer fristende å plukke opp en av disse):

Haikyu!!
av Haruichi Furudate

Haikyu er det japanske ordet for volleyball, som er sporten denne mangaen dreier seg om. Serien bygger et sjarmerende karaktergalleri, med vesle Hinata i sentrum. Kjærligheten og lidenskapen hans for sporten, sammen med dynamikken mellom ham og rivalen Kageyama (som blir lagkameraten hans) er seriens bærebjelker.

Vi følger Hinata fra fullstendig nybegynner til stadig større turneringer. Progresjonen i ferdighetene deres er god, som slett ikke kan sies om all sportsmanga.

13+, men går nok fint til litt yngre lesere også.

Blue Lock
av Muneyuki Kaneshiro og Yusuke Nomura

En intens fotballmanga for både fotballfans og de som liker historier om smarte, resonnerende hovedkarakterer.

Blue Lock handler om det nye, elleville konseptet til Japans svar på NFF: å invitere unge, lovende fotballspillere til anlegget Blue Lock, hvor de skal trene og konkurrere til bare én av dem står igjen som Japans neste spiss, som skal revolusjonere fotballen og sikre landet VM-seier. Det eksentriske geniet Ego mener japanske spillere er for gruppeorienterte i lagspillet sitt, og vil fostre frem egoisten i dem.

Vi følger Isagi, som er en av de inviterte, og hans analytiske evner og tilsynelatende endeløse tilpasningsdyktighet vekkes til live av trusselen de alle har hengende over seg: konsekvensen av å ryke ut av Blue Lock, er at man bannlyses fra å noensinne spille på landslaget.

Denne serien har fått aldersgrense 16+, trolig fordi den er nokså intens og litt dystrere i tone enn en del annen sportsmanga, men virker for meg litt i overkant strengt. Den går nok fint til yngre lesere også.

Til den som liker drama og stemningsfulle historier:

In this corner of the world
av Fumiyo Kouno

En rolig og rørende historie om Suzu som er oppvokst nær Hiroshima før andre verdenskrig. Krigen (og til slutt atombomben) er til stede gjennom hele historien, men fortellingen dreier seg om Suzus helt vanlige hverdag og tilværelse, og er en stemningsfull skildring av livets små og store opp- og nedturer, med en vond og vakker avslutning.

Passer til de som foretrekker hverdagsskildringer heller enn det overnaturlige og fantasifulle, og har blitt merket som passende for alle aldre.

The Girl from the Other Side
av Nagabe

En stemningsfull manga om vesle Shiva og den monstrøse læreren hennes. Verden er delt mellom innsiden, hvor mennesker bor, og utsiden, hvor de korrumperende «outsiderne» holder til. Shiva dukker opp på utsiden en dag, og blir funnet av ham hun kaller lærer. Men mystiske Shiva er ikke den eneste gåtefulle her, for læreren oppfører seg slett ikke slik outsidere pleier.

Dette er en mørk og interessant manga der leseren får undre seg over hvordan verden og disse enkeltskjebnene henger sammen, mens en fryktdrevet overtro stadig skaper nye trusler for de to vi følger.

Passer til dem som ønsker en stille og rolig, men til tider nifs leseopplevelse. Her får man en mørk stemning, og vekselvis koselig hverdagsliv, iskalde grøss og forvirrende mysterier. Aldersgrense 13+.

To your eternity
av Yoshitoki Oima

To Your Eternity v08 (2018) (Digital) (danke-Empire)

Dette er en av de mest interessante mangaene jeg har lest de siste årene.

En eksistens faller til jorden. Den treffer en stein. Lenge er den bare en stein, helt til en ulv tilfeldigvis tar sitt siste åndedrag liggende inntil denne steinen. Plutselig er denne eksistensen en ulv. Men den har aldri hatt en sansende kropp eller bevissthet før, så den dør. Men like snart er den en ulv igjen, og etter mange nok slike livssykluser, lærer den til slutt å bruke kroppen sin og forstå sanseinntrykk.

Slik begynner Fushis lange liv, hvor hen skal forsøke å forstå hvorfor hen er på jorden. Langs veien skal Fushi møte både dyr og mennesker. Noen forlater Fushi altfor tidlig, mens andre tar farvel etter lange, gode liv. Men felles for dem alle er at de setter spor i hen: de som har rørt noe ved Fushi, kan hen ta skikkelsen til.

Dette er en serie som utforsker konseptet sitt godt, og passer nok best til tenåringer (13+ ifølge forlaget) som vil ha både action, rørende vennskap og drama.

God lesing!

Lisa-Marie Pettersen Leira
Mangafrelst tegneserienerd som har jobbet med mangaformidling i årevis, og som håper at denne bloggen kan få mangamanien til å smitte over på enda flere.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.