Kulturnorge har måttet gjøre store endringer i 2020 som følge av COVID-19 situasjonen. Tegneseriefestivalene Raptus i Bergen og Oslo Comics Expo (OCX) er ikke noe unntak. 

Raptus finner vanligvis sted på høsten. Men i år har situasjonen tvunget dem til å arrangere festivalen på én dag, lørdag 12. september.

Frode Haaland, leder for Raptus, sier at festivalen er i dialog med Bergen offentlige bibliotek om hvordan programmet kan bli. Ting tyder på at det vil bli 4-5 programposter med utelukkende norske serieskapere.

– Dette blir en mye mindre festival på grunn av begrensningene på hvor mange personer vi kan samle i lokalene og i foredragsrommene. Vi ser for oss at programmet vil bestå av noen presentasjoner, en debatt, så får vi se hva vi gjør på slutten av dagen, sier Haaland.

Både Raptus og OCX har tradisjonelt blitt avsluttet med en stor fest, men det er uvisst om dette kan gjennomføres i år.

Én prisutdeling klar

Haaland sier at festivalen også ser på mulighetene med å filme noen av programpostene slik at de som ikke kommer seg til festivalen kan få dem med seg. Hele programmet regner han med vil være klart i løpet av kort tid.

– Det har vært en kjedelig vår, men vi får se om vi ikke kan få dratt ting tilbake til det normale etter hvert. Vi har en mini-Raptus i år, og så satser vi på et solid 2021, sier Haaland.

To av de store norske tegneserieprisene blir vanligvis delt ut under festivalene i Oslo og Bergen. Raptus har ennå ikke blitt forespurt om Sproing-utdeling, men Haaland sier at de nok vil klare å få plass i programmet om prisutdelerne i Norsk tegneserieforum ønsker det.

Prisen Årets tegneserie vil bli delt ut under OCX som normalt.

Planla helnorsk OCX

Datoen for OCX er satt til lørdag 10. oktober. Programmet blir naturlig nok påvirket av at festivalen blir arrangert på én dag i stedet for de normale tre. Også markedsplassen vil etter all sannsynlighet være innendørs, og «bli så stor som det er plass til», opplyser programsjef Aksel Kielland.

(Bildet i toppen av artikkelen er hentet fra markedsplassen under OCX i 2015, og gjenspeiler nok ikke årets smittevernhensyn.)

– Allerede før hele pandemigreia hadde vi bestemt oss for å gjøre en ren norsk versjon av festivalen i år, så vi håper å få til mye av det vi hadde planlagt, sier Kielland.

I tillegg til utdelingen av Årets tegneserie er mye av programmet satt. Det vil bli en utgave av Serietekets nye arrangementsserie Høylytt tegneseriesalong med høytlesning av tegneserier; en panelsamtale om sakprosa og tegneserier; og en hvor-går-veien-videre-samtale om norske tegneserier i tiåret som kommer.

– Vi håper også å få til et sceneintervju med en gjest vi lenge har hatt lyst til å ha på festivalen, men dette er ikke bekreftet etter at vi endret dato, sier Kielland. 

Han håper det også vil bli en panelsamtale om film- og sceneadaptasjoner av norske tegneserier, og festivalen jobber med å finne en løsning for Oslo 24h, hvor serieskapere sitter i samme rom og lager hver sin tegneserie på 24 timer.

– Det vil også bli smitteverntiltak opp og i mente, på høyde med det beste fra utlandet, sier Kielland.

For ordens skyld opplyser vi om at Aksel Kielland også skriver den månedlige Indiebloggen for Empirix.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.