Endelig er den varme og gørrkjedelige sommeren over og den herlige bokhøsten står på trappene. Tegneserieutgivelsene har allerede dannet kø og vi gir deg høydepunktene, ikke rart høsten er vår favorittid!

Akkurat i disse dager kommer en av høstens første tegneserier ut.
Det dreier seg om belgiske Dominique Goblet og tittelen er «Den som later som lyver» (No Comprendo Press). Goblet er født i 1967 og har vært en viktig og nyskapende tegner i Belgia i en årrekke. Nå er hun tilknyttet det franske forlaget L’Association og hun samarbeider også med den tyske forfatteren Kai Pfeiffer om en tegneserie.

IMG_4119
Dominique Goblet kommer for første gang ut på norsk med «Den som later som lyver»

Og mens vi snakker om franko-belgiske serier, No Comprendo skal også utgi «Blotch» av franske Blutch i høst. Serien handler om den selvsentrerte personen og det selverklærte geniet Blotch, en satiretegner i Paris på 1930-tallet. Kan definitivt bli interessant, og etter det ryktene sier: morsomt!

En annen særpreget bok som kommer ut nå allerede i august er en norsk ambisiøs sak. I «Tegneseriens historie» presenterer Øyvind Holen og Tore Strand Olsen nettopp tegneserienes historie i tegneserieformat. Boka er for barn, men jeg tipper voksne også har en del å lære fra denne kompetente duoen.

Den store snakkisen i Frankrike siste år var fransk-arabiske Riad Sattoufs «Fremtidens araber» (Minuskel forlag). Den vant hovedprisen under årets festival i Angoulême og har potensial til å bli en ny Persepolis. La oss håpe den blir det, for dette er en knall tegneserie om et viktig tema. Boka forventes utgitt rundt 15. oktober. Serien er oversatt fra fransk av Alexander Leborg.

Fjorårets store hit i Frankrike har store muligheter for å bli den neste Persepolis i Norge også.
Fjorårets store hit i Frankrike har store muligheter for å bli den neste Persepolis i Norge også.

Minuskel forlag gjør en stor innsats for å spre utenlandske kvalitetsserier til det norske folk og 20. september har de en gavepakke på lur til alle norske seriefans. Da kommer hele fire utgivelser:

Corto Malteses eventyr skal endelig utgis komplett i en ny og påkostet utgave nå og Minuskel starter med bind 1 «Unge år» og 2 «Balladen om det salte hav» denne høsten. Endelig får Hugo Pratt og hans sjømann den innbindingen de fortjener! De to bindene er oversatt fra italiensk av Jon Rognlien og han har også skrevet en introduksjon til første bind.

CORTO1_omsld CORTO2_omsld

En annen kontinental mester, Jaques Tardi, kommer også på norsk denne dagen, og da med «Stalag II B – Min fars historie». Boken handler om farens opphold i en tysk krigsfangeleir under andre verdenskrig, men den handler også om Tardi selv som ung gutt.

Siste utgivelse på denne jubeldagen blir japanske Jiro Taniguchi og hans eksperimentelle «Min fjerne barndoms by». Boka vant prisen for beste serie i Angoulême i 2003 og handler om en mann som ved en feiltakelse setter seg på toget til byen der han vokste opp. Han besøker morens grav, faller om og når han våkner har han blitt til sitt fjortenårige jeg, men med sine voksne minner inntakt… Høres ut som et mareritt, men boken i seg selv ser ut som en drøm.
BARNOMSBY_omsld

Har du hørt om den amerikanske nettserien The Oatmeal? Serien er en stor suksess med sine absurde figurer og hverdagsproblemer som raskt blir litt mindre hverdagslige. Egmont gir ut en norsk samlebok allerede i august, en god gave til den som har alt, bortsett fra denne garantert lattervekkende boka.
physical_dolphin_book_large

Og når vi snakker om Egmont: Nytt Asterix-album kommer 26. oktober! Men som vanlig er utgivelsen enda mer hemmelig enn Miraculix’ trylledrikk så her må vi bare vente og se. Den franske utgivelsen er 22. oktober så da vil cover og tittel bli kjent. Vi venter i spenning så lenge.

Norske utgivelser!

Det er mange utenlandske lekkerbiskener i høst, men heldigvis noen erkenorske utgivelser og.
Og særlig mer erkenorsk enn Øystein Rundes «Futen» er det vel ikke mulig å bli. Serien er illustrert av Knut André Solberg og kommer ut på Gyldendal akkurat nuh!

En annen norsk høydare blir forfatter og serieskaper Jens K. Styves «Jensk – Sesong 1» (Jippi forlag). Boka kommer i september og det blir svært spennende å se hva Styve har syslet med siden sist. Her er hans egne ord om verket:
«I JensK Sesong 1 er det magekjensle, intuisjon og inspirasjon som styrer skuta, det vekslar frå einsidige vitsar, slapstick og poesi til mytiske karakterer, historiske rammer, biljakt og drap».
Lett selvbiografisk virker serien også til å være.

jensk

Og så en overraskende en!
Lars Fiske har i mer eller mindre hemmelighet jobbet med en tegneserie om familien Fiskes automobilfabrikk.
Den heter passende nok «Automobilfabrikken Fiske». Det foreligger ingen bilder ennå så her får vi skape våre egne så lenge…

I tide til tegneseriefestivalen Raptus i Bergen kommer Torbjørn Liens 10. (!) Kollektivet-samlebok ut. Den skal hete «Beruselse og straff» og forlaget er Schibsted.

En annen fin bok blir «Veslemøy» av Vantina Nina Andreassen. Dette blir en samling av hennes beste Veslemøy-striper og det er på tide at denne gode serien endelig får et hjem mellom to stive permer!

På tampen her får vi også vite at Odd-Magnus Williamson og Sindre W. Goksøyr i år blir aktuelle med «Kongen din 3», morsomt nok katalogisert under «dokumentar» hos Cappelen Damm, skulle likt å vite hva de mener med det…

Norske antologier

Antologihøsten ser ut til å bli riktig så bra i år. Til Raptus-festivalen vil bergensforlaget Überpress utgi «ÜberApokalypse» og i oktober kommer Jippi forlag med nummer 29 i sin «Forresten»-serie, dette pleier alltid å være gode steder å oppdage nye talenter.

Har vi oversett noen bøker? Er det andre spennende ting som kommer ut i høst? Gi beskjed i kommentarfeltet!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.