Med et opplag på nesten 300.000 er det ingen tvil om at Malin Falchs Nordlys er en av de største norske tegneseriesuksessene noensinne. Nå den sjette boken nå avslutter første del av historien, er det en god anledning til å ta en nærmere titt på fenomenet.

Tidligere har vi anmeldt flere enkeltbøker i serien. Denne gangen ville vi lese starte fra begynnelsen og lese hele serien på nytt. Og ikke nok med det – vi ville få en norsk, en svensk og en dansk kritiker til å lese alle seks bindene og skrive sine inntrykk.

Fra Danmark skriver Felix Rothstein:

Det er helt oplagt, at Nordlys er blevet en stor læsersucces i det brede YA-segment, der også sluger fantasyfilm og -serier på streamingtjenesterne. Malin Falch har nemlig en veludvikles sans for at fortælle medrivende historier, der trækker på både nordisk mytologi og moderne popkultur. Den er måske ikke ligefrem original, men serien er uhyre effektiv.


Fra Sverige skriver Jan Hoff:

I den sjätte delen får vi inte besöka någon ny kultur, ingen sameby, ingen trollby, ingen vikingaby. Visst uppstår det, liksom i de föregående delarna, farliga och dramatiska situationer, men de utspelar sig på anonyma platser i sagoskogen. Sonja skickas hem till den kristna människoverkligheten igen. Hur det mystiska portalträdet fungerar (eller vad det symboliserar) blir jag inte riktigt klok på. Kanske är det bara en MacGuffin som ska driva intrigmaskineriet?

Faktum är att det är ganska många saker som inte får någon förklaring. Del fem kändes som uppbyggnaden mot en kraftmätning eller slutstrid, men någon sådan bjuds det inte på. Den kommer kanske senare. Eller också är det här alldeles för komplicerat för att jag ska kunna hänga med i alla svängarna?


Og fra Norge skriver Erle Marie Sørheim:

Da jeg leste første bok, ble jeg nærmest snøblind av alle de nasjonalromantiske elementene Falch vever inn i Nordlys-universet. Røros, hest og vogn, vikinger, troll og – selvfølgelig – nordlys. Senere får et fjellsame-aktig folk og nøkken viktig plass. For å la referanserammen bli enda tjukkere har Falch etter eget utsagn basert plottet på Peter Pan.

Det er så mange elementer, samtidig er det så lite retning.

Og her mener jeg  Nordlys-seriens store problem ligger. Serien er full av innfall, men mangler en episk overbygging. Idet jeg er ferdig med siste bind, tenker jeg at jo, dette var vakkert og flott å så på, men hva ville Falch egentlig si med denne historien?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.