Kristian Krohg-Sørensen vant prisen for Årets tegneserie 2021 med Gulosten. Liv i helvete. Prisen ble delt ut under Oslo Comics Expo på Deichman Grünerløkka 20. november.

Boka er andre bind i Krohg-Sørensens serie om Johannes Sigfred Andersen, kjent under kallenavnet «Gulosten».

Bare en liten uke etter ble det kjent at Krohg-Sørensen også får Pondusprisen for de to første bindene av serien.

Gode kritikker

Om første bind, Liv i helvete (2015) skrev Empirix’ anmelder Krohg-Sørensens evne til å skape levende karakterer resulterer ikke bare i en usedvanlig god skildring av norsk historie, men en bildungsromantegneserie som viser en unggutt bli voksen innen de (ikke kjempegode) vilkårene han har.

Da Gentlemansforbryteren ble omtalt, skrev vår anmelder «Jeg tipper at Gulosten selv hadde likt å vite at han er blitt en tegneseriefigur» skriver serieskaperen i etterordet. Skal man først få livet sitt foreviget i serieform ser det unektelig bra ut slik Krogh-Sørensen har gjort det.

Gentlemansforbryteren var også på listen da Empirix oppsummerte de beste tegneseriene fra 2020.

Krohg-Sørensen under utdelingen av Årets tegneserie under Oslo Comics Expo.

Dette sier juryen i Årets tegneserie:

Med sin solide debut Gulosten. Liv i helvete skar Kristian Krohg-Sørensen seg plass blant norske serieskapere som en spritsmuglerbåt på vei mot Bygdøy i nattens mulm og mørke. Med oppfølgeren, bind 2 i den bebudete trilogien om mångsysslaren Gulosten, tar Krohg-Sørensen steget opp i førstedivisjon med et KANNONSMELL! I Gulosten.

I Gentlemansforbryteren turnerer han så vel det grafiske som det fortellertekniske med bravur og særegenhet. Med Gentlemansforbryteren har Kristian Krohg-Sørensen lagt lista svært høyt for det tredje og avsluttende bindet i den eleverte røverhistorien om spritsmugleren og motstandsmannen Gulosten. 

Snart ferdig med bind 3

– Jeg blir veldig motivert til å fortsette med neste bok! Jeg er i gang med bind 3 om Gulosten. Målet er å ha et manus ferdig før jul. Det vil bli mer mellomkrigstid og smuglerhistorie. Festing i Holmsbu og fengsling i Drøbak, lange år på Botsen og Bayer’n, fyll og fanteri i Kristiania og Oslo. Slik det ser ut nå, blir det enten fire eller fem bøker til sammen – det kommer an på hvor utførlig krigshistorien skal fortelles, sier Krohg-Sørensen i en pressemelding fra Strand forlag.

Årets tegneserie blir delt ut av Grafill, Tronsmo bokhandel og Serieteket på Deichman Grünerløkka. Til prisen følger en pengepremie på kr 30 000. Pondusprisen er på 100.000 kroner, og deles ut av Strand forlag ved en tilstelning i Oslo fredag 3. desember.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.