Comnicon tar utgangspunkt i tegnekveldene Comic Night Stavanger, og inviterer 7. og 8. mai lokale tegnere som Børge Lund, Lene Ask, Øyvind Sagåsen og Kristian Walters.

Hver torsdag det siste året har mellom ti og tjue tegneserieskapere møttes på Stavanger bibliotek i kulturhuset Sølvberget. Kveldene, som har fått navnet Comic Night Stavanger, består stort sett av tegning og snakk om tegneserier. Men siden i fjor høst har de også snakket om festival.

–Comic Night var vårt forsøk på å samle et miljø som ikke har vært så veldig til stede. Mange tegnere flytter fra Stavanger til Oslo når de blir eldre, så både kveldene og festivalen er et forsøk på å gjøre miljøet her i byen mer etablert, sier Rasmus Husebø.[infobox]

Sammen med serieskaper Luke Barnes står Husebø bak både Comic Night og den årlige festivalen Comnicon som går av stabelen for første gang på Tegneserienes dag 7. mai.

Comnicon
VIL SKAPE ET MILJØ: –Målet vårt med festivalen er å vise at det finnes tegneserieskapere i Stavanger, og være med å skape et miljø for dem, sier Rasmus Husebø (t.v.). Medarrangør Luke Barnes til høyre. (FOTO: Luke Barnes)

– Drømmesituasjon for biblioteket

Sølvberget har tidligere hatt sporadiske satsinger på tegneserier, og litteraturfestivalen Kapittel har hatt gjester som kanadiske Guy Delisle (Opptegnelser fra Jerusalem), Joe Sacco (Palestina), Steffen Kverneland (Munch) og Lars Fiske (Herr Merz). Men kontakten med tegneseriemiljøet var mangelfull frem til i fjor, forteller Linn Tønnessen, koordinator for program på Sølvberget.

– Det er en drømmesituasjon for et bibliotek når brukerne tar kontakt og vil skape noe. Det er mye artigere å lage arrangementer når det allerede er en gruppe som brenner for noe, og Comic Night Stavanger gir oss bedre kontakt med tegneseriemiljøet, sier Tønnessen.

Hun forteller at tegneserieinteressen i byen er stor. Dette gjenspeiles også i utlånet på biblioteket, som til og med har en egen tegneserieblogg. Og da Husebø og Barnes ønsket å få i stand en utstilling av skaperverkene fra Comic Night Stavanger, var veien til en festival nokså kort.

– Det er flott å ha fått dette i gang når vi har disse fantastiske folkene her. Vi på biblioteket kan bidra med arrangementserfaring, mens vi er garantert et basispublikum som kan hjelpe å bygge opp Comnicon som festival, sier Tønnessen.

Bilder fra Comic Night Stavanger
STORT SPENN: Noen streker fra Comic Night Stavanger. Mens noen av serieskaperne har gitt ut såkalte mini-comics, har noen også deltatt i utenlandske antologier.

Nytt forlag gjenutgir «skjulte skatter»

Under Comnicon lanserer også Rasmus Husebø den første utgivelsen på forlaget sitt Papirforlaget: En oversettelse av den danske 1970-tallsserien Thorfinn, laget av Claus Deleuran.

– Det er en fantastisk morsom, spennende og rar historie. Den blander satire og politikk med sjørøvere og norrøn mytologi, samtidig som det er en utrolig kjekk og koselig bok med en helt spesiell dansk stemning, sier Husebø.

Foreløpig er planen at Papirforlaget skal gjenutgi «skjulte skatter» fra Europa. Hovedsakelig tegneserier, men også ting som er i grenseland, forteller Husebø.

Thorfinn
PÅ TOKT: Utdrag fra Thorfinn av Claus Deleuran.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.