– Jeg tror absolutt det er et marked for tegneserie-influencere. Du kan gjøre serien og seriefigurer mer levende med real world-tilknytning, men jeg tror nok det er viktig å gjøre det smakfullt og med en kobling til det universet serien utspiller seg i, sier Kenneth Larsen. 

Nordmannen har tegnet serien Bestis i 16 år. Høsten 2015 tok han permisjon fra jobben som art director for å gå på Serieskolen i Malmö og utvikle Bestis som stripeserie. Snart etter var han på plass i Pondus-bladet. I 2017 begynte han for alvor å bruke Instagram for å nå ut med serien, og nå har han så godt som daglig kontakt med flere av sine 113.000 følgere der.

Empirix omtalte den første samlingen av serien som «en 120 sider lang kjærlighetserklæring forkledt som til tider ufin erting«.

I slutten av mai 2019 postet Larsen et bilde med figuren Kenneth som klokkemodell, tegnet i stilen til en tradisjonell reklame. Posten var del av en pilotkampanje med klokkeprodusenten Daniel Wellington.

– Daniel Wellington jobber allerede mye med influencer-marketing, og de syntes det var et spennende forslag. Seriefigurer som influencers er ikke noe jeg har sett før, og jeg tror mulighetene er mange, sier Larsen.

https://www.instagram.com/p/Bx60wFUCdp0/

Robot-influencere

Instagram er det tredje største sosiale mediet i Norge etter Facebook og Snapchat. 55 prosent av nordmenn har en profil på bildedelings-appen. Instagram har også blitt svært populært blant serieskapere, som Empirix har skrevet om tidligere.

Instagram-brukere med mange følgere kan gjøre god butikk på å poste sponset innhold på kontoen sin. Dette har gitt opphav til en unik internett-økonomi der mange av de mest populære influencerne ikke engang er ekte mennesker. Den svenske toppbloggeren Isabella Löwengrip har for eksempel eksperimentert med å lage «instagram-kloner» av seg selv for å maksimere inntekten.

Og her kommer altså tegneseriefigurer som influencers inn.

– At Bestis er delvis selvbiografisk tror jeg er en styrke som gjør det mer ektefølt og at man «kjøper» det, sier Larsen. 

Han sier responsen så langt har vært positiv, og han funderer også på produktplassering i selve serien.

– At Kenneth og Marthe i Bestis sitter med mobilen i annenhver stripe og er aktive i sosiale medier passer konseptet bra og det gir en ny, ekstra dimensjon til serien. Samtidig får leserne en mulighet til å få rabatter hos varemerker som passer, sier han.

View this post on Instagram

Get down to bizniz!

A post shared by Bestie by Kenneth Larsen (@bestie_thecomic) on

Tegner på fulltid

Larsen sa opp dagjobben i januar i år for å satse på Bestis på fulltid. I kombinasjon med et par sideprosjekter som illustratør klarer han for tiden å leve av kunsten.

Larsen forteller at serien går i Aftenposten og Dagbladet, og tolv aviser i Sverige. I tillegg kommer det norske og svenske Pondus-bladet. Trykte medier står dermed for mesteparten av inntekten, mens den digitale delen av inntekten er på vei opp. 

Bestis er til stede på folkefinansierings-platformer som Patreon og Kickstarter, hvor sistnevnte skal finansiere en utgivelse på engelsk. (Empirix har skrevet om bruk av både Patreon og Kickstarter tidligere)

View this post on Instagram

That’s what friends are for.

A post shared by Bestie by Kenneth Larsen (@bestie_thecomic) on

– Jeg jobber aktivt med Patreon-siden, og det har definitivt blitt en viktig inntektskilde. Jeg har 170 patrons, og tilbyr ekstramateriale, flere serier og blikk bak kulissene. I tillegg til Kickstarter-kampanjen er det utrolig mye å holde orden på, men det er en viktig måte å gi noe tilbake til de internasjonale leserne, sier Larsen. 

En annen måte å tjene penger på Instagram er å «sponse» striper. Da blir sponseren løftet frem og tagget gjennom et valgfritt bilde og instagram stories.

– Jeg begynte å tilby sponsing av striper på instagram-kontoen min i fjor høst, og det er fin måte å tjene litt ekstra på. Ofte er det andre serieskapere eller illustratører som bidrar. Det gir eksponering og er en win-win, sier Larsen. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.