Jasons nye utgivelse Frida Kahlos papegøye består av 11 frittstående historier som handler om alt fra demens til vampyrjegere og, som tittelen henviser til, Frida Kahlos papegøye (som ved denne anledning hjelper henne i hennes virke som leiemorder.) Sideoppsettet, karakterene og den tidvis forvirrende stemningen er utvilsomt gjenkjennelig for tidligere lesere av Jason, mens lesere mindre kjent med stilen vil kunne oppfatte boka som noe varierende i både stil og kvalitet.[infobox]

ORDLØS: "Lorena Velázquez" er en av fortellingene som går sin gang uten dialog. Det er dog ikke manko på onomatopoetikon. (Ill.: Jason)
ORDLØS: «Lorena Velázquez» er en av fortellingene som går sin gang uten dialog. Det er dog ikke manko på onomatopoetikon. (Ill.: Jason)

Stor variasjon

Noen av historiene i Frida Kahlos papegøye er ordløse, andre inneholder mye dialog. Enkelte hopper frem og tilbake i tid og sted, mens andre igjen nærmest står stille i et langt øyeblikk. Dette er ikke i utgangspunktet noe utelukkende negativt, men det er nettopp denne variasjonen som får Frida Kahlos papegøye til å virke noe vilkårlig sammensatt. Det er vanskelig å få helt grep om historiene, og enkelte, som «Konspirasjon», inneholder så mange historiske personer og kryssreferanser at det er vanskelig å følge med, selv om det utvilsomt, som alltid, ser veldig bra ut.
HOGGTENNER: Vampyrbarn og dem som dreper dem. Her fra fortellingen "Night of the Vampire Hunter". (Ill.: Jason)
HOGGTENNER: Vampyrbarn og dem som dreper dem. Her fra fortellingen «Night of the Vampire Hunter». (Ill.: Jason)

Fargerik kameleon

Men om Frida Kahlos papegøye lider litt av spriket mellom fortellingene, byr den likevel på flere høydepunkter. «Karma Kameleon» er en herlig absurd fortelling om en kjempekameleon som terroriserer innbyggerne i en liten by, en fortelling som også byr på en zoolog som mer enn gjerne forteller omverdenen om onaniens gleder – en karakter som unektelig ligner til de grader på forfatteren, interessant nok.
POLLY: Frida Kahlo og hennes papegøye lever av å skyte folk i tittelfortellingen. (Ill.: Jason)
POLLY: Frida Kahlo og hennes papegøye lever av å skyte folk i tittelfortellingen. (Ill.: Jason)

Den som venter på noe godt…

Et definitivt høydepunkt er likevel den siste fortellingen i samlingen, «Ingenting». Den skildrer en eldre kvinnes nedstigning i demens, illustrert ved at det hver gang hun glemmer noe er en svart kråkelignende fugl som tar fra henne objektet hun prøver å huske navnet på. Denne historien er rørende, enkel og stille. Den fremstiller tristheten i det å stadig glippe taket i virkeligheten på fremragende vis. Det er intet annet enn nydelig.
FORVIKLINGAR: I "Konspirasjon" møter vi John F. Kennedy, Abe Lincoln og Nostradamus. Blant andre. (Ill.: Jason)
FORVIKLINGAR: I «Konspirasjon» møter vi John F. Kennedy, Abe Lincoln og Nostradamus. Blant andre. (Ill.: Jason)

Ujevn helhet

Alt i alt er spennet mellom fortellingene likevel så stort at Frida Kahlos papegøye blir en samling som til tider virker vilkårlig sammensatt. Lesere som alt er kjente i Jasons univers vil nok ikke kimse av denne utgivelsen, men for nye lesere kan den virke noe mer utilgjengelig enn vanlig.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.