«Som ledd i regjeringens satsing på litteraturformidling og leselyst foreslås det å styrke Kulturrådets innkjøpsordning og produksjonstilskudd for tegneserier med 2 mill. kroner», står det i Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024.

Det er en million kroner mindre enn Kulturrådet selv ba om, men likevel et betydelig løft for et felt som har vært kronisk underfinansiert.

Øker med 25 prosent

– Dette er en solid styrking av tegneseriestøtten. I år er totalen 8,2 millioner kroner, etter at Kulturrådet selv la til 1 million ekstraordinært. Så nå ligger det an til at tegneseriestøtten snart bryter 10 millionersgrensen. Det er bra, og det trengs, sier leder for tegneserieutvalget i Kulturrådet, Morten Harper.

Han er fornøyd med at den samlede potten til innkjøpsordningen og produksjonsstøtten nå øker med 25 prosent i ett jafs.

– I dag skal vi feire

Grafill, en interesseorganisasjon for feltet visuell kommunikasjon, sa tidligere i år at de helst skulle sett en økning på minst 4,2 millioner kroner for å dekke etterslepet.

– Vi ønsket oss selvfølgelig en større økning av budsjettet, nå er vi tilbake der ordningene var under pandemien, men det er en start og vi vil jobbe for en ytterligere økning frem til budsjettet vedtas i desember. Men, dette er en seier og i dag skal vi feire, sier Grafill-leder Lene Renneflott i en pressemelding.

4 bøker på millionen

I flere år har det vært et problem at tegneserier som blir vurdert som gode nok, ikke blir kjøpt inn til bibliotekene på grunn av lite penger i innkjøpsordningen.

– I Kulturrådets tegneserieutvalg merker jeg at midlene særlig til innkjøp ikke strekker til. For hver million som legges til budsjettet, kan det kjøpes inn 3-4 flere titler, sier Harper.

Han mener at økningen vil gjøre en markant forskjell, og at flere gode tegneseriebøker nå kan finne lesere på landets biblioteker.

Vil du lese mer om Tegneserieopprøret som kjemper for bedre økonomiske rammer for norske tegneserier, kan du gjøre det her.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.