Under regnbuen av Emily Sørensen anmeldelse

Anmeldelse

Under regnbuen
Emily Sørensen
Egmont, 2022

Sørensen tar i bruk en gammel og klassisk oppskrift for å formidle fantasifulle fortellinger til barn i barneskolealder. Det blir både nifst og surrealistisk, men historiene bærer preg av å skulle oppfylle en slags moral à la Disney, som ikke nødvendigvis er det sterkeste ved boka.

Konseptets funksjon begrenser

Boka er delt inn i syv historier, fordelt på regnbuens farger. På en måte begrenser det innholdet i historiene, som noen ganger avsluttes på en brå og lite tilfredsstillende måte. Samtidig betyr ikke kortere fortellinger at innholdet er dårligere. Inntrykket er at Sørensen viser et spekter av forskjellige historier der hun klarer å suge inn leseren, og lar oss leve i øyeblikket de få sidene det varer. Og det krever talent!

Samtidig virker det litt tilfeldig at regnbuens farger er valgt som et slags overordnet konsept. Visuelt sett er det spennende og gøy, noe som også er poenget. Likevel tror jeg fortellingene hadde klart å stå solid uten å være fanget i en bestemt fargekode, som påvirker fortellingen i en viss grad. Det blir nesten for enkelt å velge bier og djevler som hovedmotiv fordi fargene er røde eller gule. Her kunne Sørensen med fordel lekt seg enda mer. 

Streken er klar og polert, og ved første øyekast kan den minne om Ida Eva Neverdahls. Mer spesifikt gir det assosiasjoner til Neverdahls animasjon i musikkvideoen til Sløtfaces Nancy Drew, spesielt fortellingen med lillatoner. Det er de surrealistiske delene som får meg til å tenke på Neverdahl – men også konseptet, fordi Neverdahl har en lignende inndeling i I’m a girl, it’s fantastic (2017). Om dette er en direkte inspirasjon er ikke sikkert, men Under Regnbuen kan tilsynelatende virke som en lillesøster til Neverdahls tegneserie fra 2017.

Under regnbuen av Emily Sørensen anmeldelse

Ikke skummelt nok, men surrealisme trekker opp

I boka møter vi på skapninger i surrealistiske kontekster. Historiene spenner bredt og tar for seg alle slags mulige fantasier. Blant annet får vi innblikk i livet til to djevler som vokter en port de ikke aner hvorfor de vokter, astronauter på utkikk etter en ny planet og ei jente som plages av party-spøkelser, for å nevne noen. Som leser skal man absolutt ikke se bort ifra at man trekker på smilebåndet. Det er historier for alle og enhver, men spesielt for de som liker annerledeshet og surrealisme. 

Fortellingene er forskjellige på hver sine vis, og Sørensen leker med bilde og tekst på kreative måter. En av de mer ettertenksomme historiene bruker tekst på en mer poetisk og drømmende måte, i samsvar med fargen indigo som setter preg på en melankolsk historie om et monster som viser seg å være en nær og kjær person. Samtidig er Sørensens lek med surrealisme noe som trekker boka opp, og som kunne vært spilt enda mer på. 

Sjangeren spenner fra sci-fi til skrekk og eventyr, og viser at Sørensen er god til å mestre forskjellige stemninger. Likevel er savnet etter en enda mørkere atmosfære der. Serieskaperen kunne med god samvittighet laget hakket skumlere fortellinger, fordi barn tåler det. Det er noe med de episke fortellingene fra barndommen som fremdeles huskes, nettopp fordi de faktisk var skumle og utfordrende og ikke alltid endte godt, men som våget å vise livets dystre sider. 

Under regnbuen av Emily Sørensen anmeldelse

Moralens bakside

Selv om Sørensen har skapt et univers der alt er mulig, bærer noen av historiene preg av å skulle lære bort moral, og karakterene forblir endimensjonale. Boka er desidert sterkest når Sørensen leker seg med surrealisme og rariteter, og lar eskapismen skinne gjennom.

Overordnet klarer Sørensen tidvis å balansere moral og fantasi på en frisk måte, og det er tydelig at her finnes det en historie som passer for alle og enhver. Om du så liker det uforståelige og drømmende, eller helst liker trygge rammer og tilfredsstillende moralske avslutninger.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.