Det følgende er en pressemelding fra Strand forlag. Vi gjengir den her da vi tror den kan være av interesse for våre lesere.


En ny tegneseriekonkurranse tar sikte på å dyrke fram nye, spennende albumserier og tegneserieromaner. Påmeldingsfristen er 5. april, og til sammen 195 000 kroner i pengepremier er i potten.

Alle som ruger på en idé til en tegneseriebok, har nå en grunn til å få ut fingeren. Strand forlag utlyser nemlig en konkurranse for tegneserier i album- og bokformat. De fem øverste plasseringene får pengepremier, der førstepremien er på hele 75 000 kroner. Og i juryen sitter serieskapere som Frode Øverli, Ida Larmo, John S. Jamtli, Tegnehanne, samt Ferd-grunnleggeren Johan H. Andresen og to redaktører fra Strand forlag.

God timing

– Norske tegneserier i lengre formater har fått god fart på seg de siste årene, med mange kunstneriske og kommersielle suksesser, så det kjennes som en god timing for å utlyse en skikkelig konkurranse for de som ønsker å prøve seg på serieromaner og albumserier, sier forlegger Håkon Strand 

Strand forlag er et relativt nytt forlag særlig kjent for populære humorserier som Pondus, Lunch og Storefri, og nylig rangert som Norges 8. største forlag i bransjemagasinet Bok365. I tillegg har Strand også gitt ut tegneserieroman-suksesser som Sabotør – Tungtvannsaksjonen av John S. Jamtli, Brageprisvinnende Rigel – Urettens ekko av Ida Larmo, Krüger & Krogh – Nord og ned av Agdestein/Kabicek/Skandfer, samt ungdomsseriene Nagel av Sigbjørn Lilleeng og Skare av Brown/Eriksen.

Ikke en stripekonkurranse

Håkon Strand presiserer at utlysningen er svært åpen:

– Vi er åpne for mange sjangre, retta inn mot de fleste målgrupper, både fri fantasi og faktabaserte prosjekter, sier han.

Utlysningsteksten utdyper: «Så lenge det er godt fortalt og godt tegnet, er det opp til deg/dere om serien er humoristisk, spennende, opplysende – eller alt på én gang. Den kan være skjønnlitterær eller faglitterær, for barn eller voksne.»

Det er imidlertid verdt å merke seg at dette ikke er en konkurranse for stripeserier eller enrutere, slik Strand Comics tidligere har arrangert mange av.

– Som både agentur og forlag har Strand jobbet mye med avisstriper, og det vil vi fortsette med. Men i dagens avismarked er det blitt vanskeligere å bygge en karriere som serieskaper utelukkende på stripeserier. Da er det gøy å se at mange av de som har briljert i stripeformatet, viser seg som glimrende historiefortellere også i lengre formater, sier Strand. Han trekker særlig fram Ida Larmo og Tegnehanne som eksempler på sistnevnte, og flere er på vei.

– Nils Axle Kanten, skaperen av Hjalmar, bruker for tiden alt han hittil har lært seg i den kommende albumtegneserien Hardråde, og han blir garantert ikke den siste, sier Strand. Men han understreker at konkurransen slett ikke bare er for de etablerte:

– Like spennende er det å se hvor mange nye serieskapere vi kan få i gang via denne konkurransen – folk som har drømt om å lage sine egne tegneserier, og som trenger det lange formatet til å uttrykke seg best.

Frist i april

Påmeldingsfristen er satt til 5. april. Kravet for å delta i konkurransen er først og fremst en god introduksjonspitch og minimum én ferdig tegnet side og to skissesider. Den fulle utlysningsteksten og lenker til påmeldingsskjema har Strand forlag offentliggjort på nettsidene sine, strandforlag.no

Vinnerne blir annonsert i to runder. Først annonseres et finalistheat i Pondus 4–2024, som er i vanlig løssalg fra 14. juni. Deretter annonseres selve vinnerne i Pondus 5–2024, i løssalg 26. juli.

Empirix
Et nettbasert tegneserietidsskrift

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.