Det er enda kaldt og vinterlig ute, men heldigvis har forlagene ikke ligget på latsiden, men gjort klart flotte vårlister til oss. Dermed  ser våren enda mer lys og lovende ut, og det er heller ikke lenge til de første utgivelsene kommer ut. Joho! Vi tar deg herved gjennom tegneserievåren:

Februar 2016

Blotch: Kongen av Paris kommer ut i februar. Her ser vi det tyske coveret.
Blotch: Kongen av Paris kommer ut i februar. Her ser vi det tyske coveret.

Den franske tegneren Blutch vil nå endelig bli presentert på norsk når No Comprendo utgir
Blotch: Kongen av Paris. Oversatt fra fransk av Thomas Lundbo.

Yeah, Palle Puddel er tilbake! Ill: Anna Fiske
Yeah, Palle Puddel er tilbake! Ill: Anna Fiske

Fra samme forlag og samme måned kan vi glede oss over en ny Palle Puddel bok fra Anna Fiske. Denne gang drar puddelen helt over dammen: Palle Puddel drar til New York blir tittelen.

Mars

CM3

I starten av mars får vi endelig den neste boken i Minuskels forbilledlige nyopptrykk av Corto Maltese. Nå har vi kommet til Corto Maltese 3 – Steinbukkens vendekrets, oversatt fra italiensk av Geir Rognlien. Det er bare å håpe at Hugo Pratts sjømann fortsatt er i form.

Arsene_Cover

Belgiske Olivier Schrauwen vakte oppsikt internasjonalt da hans siste tegneserie, Arsène Schrauwen kom ut på engelsk i fjor. Den stadig mer absurde historien og de eksperimentelle, men velstrukturerte tegningene gjør dette til en helt unik leseropplevelse. Noe vår anmeldelse tydelig viser. Boken er oversatt fra nederlandsk av Bodil Engen.

April

Fra Anders Kvammens kommende bok, Ungdomsskolen.
Fra Anders Kvammens kommende bok, Ungdomsskolen.

Det er duket for mye spennende norsk i april, Anders Kvammen, kjent fra en rekke antologier, som Smuss og Forresten, debuterer med sin første langlesning på No Comprendo Press. Boka skal hete Ungdomskolen og vi er svært spente!

maxresdefault
Vi har sagt det før og sier det gladelig igjen: For en glede at Knut Nærum sluttet i det derre TV-programmet som tok så mye tid! Nærum har virkelig fått opp utgivelseshyppigheten etter at han sluttet å forgylle fredagskveldene til folk, noe vi setter uendelig stor pris på. Utgivelsen, Muffens, er et spennende samarbeid med «vår mann i Finland» serieskaper Karstein Volle. Dette er et nytt samarbeid som det skal bli svært spennende å se resultatet av. Utkommer på No Comprendo Press.

Det var ikke så mange høyoppløselige Gelé-striper på det gamle nettet, så denne får duge.
Det var ikke så mange høyoppløselige Gelé-striper på det gamle nettet, så denne får duge.

Enda en utgivelse som satser på april-lansering er Ida Neverdahl og hennes Gelé på Kick-Ass Comics. Dette blir en samling av gamle, men også rykende ferske striper.

Mai

Et annet samarbeid som det skal bli spennende å se fruktene av er Aslag Guttormsgaard og Ronny Haugelands. De begynner ballet i mai med barneserien Hønsemannen møter røykemannen på No Comprendo Press.

Papirforlaget gir så ut en norsk utgave av Thorfinn av Claus Deleuran. Utgivelsesdato blir 7. mai, i forbindelse med åpningen av den nye tegneseriemessa i Stavanger, COMNICON (Comic Night Stavanger Convention). Vi ønsker både utgivelse og ny seriemesse velkommen!

Juni

Når nettene blir lyse og varmen setter inn kan vi både glede oss over Oslo Comics Expo og en haug med titler som skal komme ut til festivalen! (Noen av disse har forbehold om at de muligens først kommer til høsten, men vi liker å være optimister.)

CM4

Vi får et nytt Corto Maltese-eventyr, denne gangen med den forførende tittelen De vakre drømmers lagune. Oversatt av Jon Rognlien
Leborg vil i det hele tatt få en travel forsommer. Bind to av Riad Sattoufs kjempesuksess Fremtidens Araber skal forhåpentligvis være klar til juni, det håper vi inderlig for her er det svært spennende å få vite hva som vil skje fremover!

 

Det franske coveret til Fremtidens Araber 2.
Det franske coveret til Fremtidens Araber 2.

Überpress vil også være til stede på OCX med en ny antologi, denne gangen er temaet eventyr, og da blir tittelen selvfølgelig…. Übereventyr!

En side fra Understanding Comics, som vil få tittelen "Hva er tegneserier" på norsk.
En side fra Understanding Comics, som vil få tittelen «Hva er tegneserier» på norsk.

Det er ganske utrolig, men Scott McClouds mesterverk, Understanding Comics, fra 1993 har aldri vært utgitt på norsk! Det gjør Minuskel forlag noe med denne våren. Forhåpentligvis når dette standardverket om tegneseriene dermed ut til enda flere nordmenn. På norsk blir tittelen Hva er tegneserier?

Alexander Leborg, sjefen for Minuskel Forlag, startet på tampen av fjoråret et spennende imprint, nemlig Kick-Ass Comics. Dette blir hovedsakelig norske, og litt mer uhøytidelige utgivelser, enn de mer klassisk rettede tegneseriene som kommer ut på Minuskel. Første bok ut i år blir Dass, som kommer ut på den velklingende datoen 6.6.2016 Dette er en tegneserie om ingen ringere enn Petter Dass, og er laget av John Jamtli m.fl.

Det er jo bare helt umulig å ikke digge dette: Petter Dass med Kiss-bokstaver.
Det er jo bare helt umulig å ikke digge dette: Petter Dass med Kiss-bokstaver.

En spennende nykommer som også vil satse på å nå OCX-fristen er Øyvind Sørøy. Arbeidstittelen er Limonade og forlaget, Kick-Ass Comics, presenterer boka som «første del av en spektakulær science-fiction-fortelling om desperasjon og mangel på naturressurser.

Jippi Forlag kommer også sterkt til OCX, her er noen av titlene de vil ha klare til festivalen:
En spennende jenteduo er Siv Nordsveen og Silje Hogstad, de kommer med Ting vi trenger.
Rui Tenreiro er kjent for tegneseriene Trost (2005), Høytiden (2008) og Museum (2010) i Norge og nå er han endelig tilbake med en ny serie som har fått det forlokkende navnet Nedzus lanterner.

tumblr_nilrpyOhem1qbmcu7o1_1280
En annen «norgesvenn» er argentinske Berliac. Han kommer med Blodappelsiner i juni, også på Jippi. Historien er løselig basert på livet til den franske forfatteren Jean Genet. Og siden Genet både var tyv, vagabond og politisk aktivist i løpet av sitt liv er vi temmelig sikre på at dette blir knall.
Og da passer det jo perfekt å avslutte med en annen «forfatterserie». Spanjolen Alvaro Nofuentes er nemlig godt i gang med en tegneserieversjon av Kjartan Fløgstads Grand Manila som vil utkomme på Jippi forlag. Et originalt og fengende initiativ fra spanjolen. La oss håpe dette kan bli en flott adapsjon både boka og tegneseriemediet verdig.
01caf6c7e9958256c57e1525a2cbf96b-image

Bonus:

Det er kanskje ikke tegneserier, men en rekke serieskapere kommer ut med barnebøker på Cappelen Damm i vår også:

Line Halsnes (tegnet tegneserieromanen Nærkamp 2015): skrevet og illustrert Godtegrisen (bildebok)
Anna Fiske: Illustrert Usynlige Snefrid og Spøkelset (bildebok)
Endre Skandfer: Illustrert Biene i New York (bildebok)
Xueting Yang: Skevet og illustrert Gjemsel (bildebok)
Flu Hartberg: Fargelegg byen (fargeleggingsbok som tar utgangspunkt i myldreboka Borte vekk i byen (2011)).

Er det noen av disse titlene du gleder deg spesielt til? Andre titler som vi har glemt og trenger å minnes på? Kom gjerne med gledesutbrudd og irritasjon i kommentarfeltet!

EN KOMMENTAR

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.