Empirix guider deg gjennom vårens tegneserier 2018.

Januar

Fontini Forlag har nettopp lansert første bok om serieheltinnen Zita av Ben Hatke. Zita i verdensrommet følger en unge jentes kamp for å redde vennen sin Josef, som har blitt bortført til en fremmed planet. At helten i serien er en sterk ung jente er én av flere referanser til Hayao Miyazakis univers.

Zita vårens tegneserier 2018
Utdrag fra Zita i verdensrommet av Ben Hatke.

Fra januar har små og store lesere også tilgang på bok nummer tre av den glimrende franske tegneserien om tiåringen Arild. Superhelten Arild er glad som en gris (Fontini Forlag) fortsetter der forrige bok slapp, med nye humoristiske, observante og poengterte skildringer av livet som barn. Empirix omtalte de to første bøkene som «en utsøkt fransk kvalitetsserie.»

Egmont Kids Media gir ut den tiende boken som samler Disney-serier av Carl Barks og Don Rosa.

Samlaget gir på sin side ut Jojo, en samling av Ida Neverdahls serie fra Norsk barneblad (Empirix-anmeldelsen kommer senere denne måneden).

Februar

Denne måneden byr på flere sterke jenteskikkelser. I historien om Hilda og Fugleparaden (Cappelen Damm) av Luke Pearson blir Hilda kastet inn i et nytt liv i den travle byen Trollberg. Tegneserien om Hilda blir også en egen TV-serie på Netflix i år. Empirix’ anmelder var svært begeistret for Pearsons univers i anmeldelsen av den første boken i serien.

Fontini Forlag gir ut Zenobia på flukt fra krigen, som handler om flyktningkrisen og krigen i Syria. Boken er skrevet av Morten Dürr og tegnet av Lars Hornemann, og vant den danske Pingprisen under kategorien beste barne/ungdomsserie i 2017.

Zenobia vårens tegneserier 2018
Zenobia av Morten Dürr og Lars Hornemann.

Fontini fortsetter også å gi ut Raina Tegelmeiers tegneserieadaptasjon av Ann M. Martins bestselgende bokserie The Baby-Sitters Club. Bok fire i serien Barnevaktklubben har tittelen Storesøstre.

Malin Falch debuterer med fantasyserien Nordlys på Egmont Kids Media. I historien kombineres særnorske kulturelementer med hovedtrekk fra eventyret om Peter Pan.

Wigmostad & Bjørke gir ut andre bok av Judd Winicks Hilo redder absolutt hele verden og tredje bok av Dav Pilkeys Hundemannen – en pusete historie. Pilkey står også bak Kaptein Supertruse og de dritleie doene som gis ut samme måned.

Mot slutten av februar kommer Kvinner i kamp på Cappelen Damm. I boka forteller forfatter Marta Breen og illustratør Jenny Jordahl om kvinnebevegelsens mange dramatiske kamper, fra erklæringen av kvinners rettigheter i 1848, gjennom kvinnebevegelsen, suffragettene, prevensjon og abortspørsmålet og til Malalas kamp og menneskehandel og kjønnslemlestelse.

Kvinner i kamp vårens tegneserier 2018
Kvinner i kamp av Marta Breen og Jenny Jordahl.

Breen og Jordahl har tidligere samarbeidet om 60 damer du skulle ha møtt, Jeg trodde klitoris var en selskapsdans og F-ordet. 155 grunner til å være feminist. Sistnevnte mottok Kulturdepartementets fagbokpris for ungdom i 2015.

Egmont Kids Media kommer med to album i februar, stripeserien Radio Gaga – Tannfe i trøbbel av Øyvind Sagåsen (aka Flis), og en nyutgivelse av westernserien Legenden om Blueberry – Gjenferd og gullkuler skrevet av Jean-Michel Charlier og tegnet av Jean Giraud, også kjent som Moebius. 

Jippi Forlag gir ut Thomas Falla Eriksens ordløse Squidologi. Flere av illustrasjonene fra Eriksens Hans Rudolf Giger-inspirerte  tegneserieunivers ble nylig også stillt ut på Galleri Kunstgress. Empirix kalte Eriksens debut Den fjerde veggen (2017) for «et spennende, men slurvete sci-fi eksperiment.»

Squidologi vårens tegneserier 2018
Squidologi av Thomas Falla Eriksen.

Mars

I mars kommer Frykt & medlidenhet på No Comprendo Press, en tegneserieroman om identitet, seksuell ære og svart humor. Ifølge forlaget handler boken om psykiske lidelser som manifesteres som fysiske plager:

«Lotte er på fest med den gamle gjengen, som misliker at hun har forandret seg etter at hun flyttet fra småbyen. I møte med disse tapte relasjonene føler hun en manisk trang til å underholde, og avleder alle spørsmål med traumatiske sykdomshistorier om underliv og underlegenhet. Hun bruker sin egen smerte til å lette på trykket. Festen tar seg opp. Den gamle gjengen føler medlidenhet for Lotte som ikke har hatt det så kult som de fryktet.»

Frykt & medlidenhet vårens tegneserier 2018
Frykt & medlidenhet av Ane Barstad Solvang.

Frykt & medlidenhet er Ane Barstad Solvangs (f. 1991) første tegneserieroman. Solvang er også fast bidragsyter i Empirix (red.anm.).

Egmont gir ut en nytt album med stripeserier om småbarnspappaen Hjalmar. Første album kom ut i 2012, samme år som serieskaper Nils Axle Kanten mottok Pondusprisen.

Outland fortsetter forlagsvirksomheten sin og gir ut den sjuende boksamlingen med Sprint i mars. Boken samler serier fra 1976 til 1979 av franskmannen Jean-Claude Fournier. Samme forlag gir ut Blåjakkene, bok 7 som samler serier av Willy Lambillotte (Lambil) og Raoul Cauvin fra 1990 til 1992.

Andre bok i trilogien om Zita gis ut i mars under tittelen Zita blir berømt. Den amerikanske bestselgeren er tegnet og fortalt av Ben Hatke.

Mot slutten av mars kommer tegneserieutgivelsen Sabotør (Cappelen Damm), hvor John Jamtli med belgisk strek(!) forteller historien om den norske sabotasjeorganisasjonen Osvald-gruppen. Osvald-gruppen er karakterisert som Norges mest aktive og effektive motstandsgruppe under andre verdenskrig.

Sabotør vårens tegneserier 2018
Sabotør av John Jamtli.

April

I april kommer Forlaget Manifest med tegnet arbeiderlitteratur. Historien i Lønnsslaver av Daria Bogdanska er basert på virkelige hendelser fra Darias liv som polsk innflytter og svart betalt servitør i Malmø. Sammen med en journalist og fagforeningen begynner hun en hemmelig etterforskning av de ulovlige arbeidsforholdene.

Wage Slaves vårens tegneserier 2018
Forsiden til boken Wage slaves av Daria Bogdanska, utgitt på Ordfront Förlag i Sverige høsten 2016.

No Comprendo Press gir ut Inga Sætres Det finnes en død etter livet, som skildrer livet til to kvinner i midten av 30-årene. Forlaget beskriver inneholdet i boken som ukonvensjonell livsvisdom:

«Via hverdagsepisoder fra et nåtidig Oslo gir Sætre et morsomt og tankevekkende portrett av en type mentalitet og tilværelse mange vil kjenne seg igjen i.»

Det finnes en død etter livet vårens tegneserier 2018
Det finnes en død etter livet, av Inga H. Sætre.

QlturRebus forlag gir ut tredje bind av den franske spenningsserien Alene – Haiklanen, av Gazzotti og Vehlmann. Forlaget skriver: «I tredje bind forlater seriens fem helter byen Storstad i håp om å finne andre mennesker. Det eneste som møter dem, er ødeland, nedbrent skog og flokker med rasende hunder. Helt til de oppdager fornøyelsesparken Treasure Island, og der inne – en gjeng med andre barn. Først blir de tatt godt imot, men gruppens leder, Saul, føler seg truet av de nye medlemmene.»

Øyvind Lauvdahl kommer med Kjære Sorgenfri (Überpress), som er en samling reisebrev fra Finnmark. Forlegger Are Edvardsen forteller at Lauvdahl selv har rollen som oppdageren som reiser til ukjent land for å berette om de rare og eksotiske skapninger han finner – fra laks og lemen, til samer på scootere og hurtigruten. Utgivelsen har en interessant Instagram-konto gående allerede.

Kjære sorgenfri vårens tegneserier 2018
Kjære Sorgenfri av Øyvind Lauvdahl.

Überpress gir også ut antologien ÜberGerilja, hvor åtte norske tegneserietegnere bidrar med historier løst basert på temaet «gerilja».

Outland gir ut flere serier i april, inkludert bok 3 om Sigfrid av Alex Alice og bok 5 i serien Dragon Ball av Akira Toriyama. Dragon Ball er oversatt av Lisa-Marie Pettersen Leira.

Alexandra i Forlag Outland peker på utgivelsen Gamle gubber som spesielt spennende:

«Serien er skrevet av franskmannen Paul Cauuet og handler om de tre gamle barndomsvennene Pierrot, Mimile og Antoine, som har forstått at aldring er den eneste kjente metoden for å unngå døden. Historien er like deler hjertevarmt og hylende morsomt, med sin vittige dialog og fantastiske persongalleri. Dette er en strålende sosial komedie med hint av klassekamp og generasjonssplid.»

Gamle gubber vårens tegneserier 2018
Den franske utgaven av gamle gubber, som kommer på norsk i vår.

Forlag Outland gir også ut Jeff Smiths Bone – Reisen til Boneville, oversatt av Ole Holgernes. Bone har vunnet Eisnerprisen ti ganger, og kommet på topp ti-listen til Times over verdens beste tegneserier.

«Serien har vært oversatt til norsk før, men vi har laget en ny, oppdatert utgivelse som kommer i farger», forteller Alexandra.

Mai

I mai kommer Grønne greien – om natur og miljø og sånn av forfatter Ole Mathismoen og illustratør Jenny Jordahl. Serien har vært publisert i Aftenposten Junior siden 2016 og inneholder mange idéer til den som har lyst til å gjøre en innsats for miljøet.

I månedsskiftet mai/juni kommer også den åttende boken om Sprint (Forlag Outland) som samler serier av Philippe Vandevelde og Jean-Richard Guerts, bedre kjent som Tome & Janry fra 1990 til 1993, og den åttende boken om Blåjakkene, (Forlag Outland) som samler serier signert Lambil fra 2000 til 2002.

Juni

Hvis du likte du den norske filmen Trolljegeren fra 2010 kan du glede deg til Trolljegeren -Myrdraugen  (Cappelen Damm), en frittstående tegneserie om trolljakt. Håvard S. Johansen, som bidro på manus, creature concepts og prop design til filmen, viderefører universet med en emo-jente-trolljeger-assistent som ikke tror på eventyr.

Trolljegeren vårens tegneserier 2018
Trolljegeren av Håvard S. Johansen

Tidlig i juni kommer Drabant vol. 3 (Cappelen Damm) av Øyvind Holen og Mikael Noguchi. Dette er den frittstående fortsettelse av de to første bindene – som henholdsvis vant og ble nominert til Sproing-prisen. Året er 2000 og Oslo kommune innfører nulltoleranse mot graffiti.

Empirix’ anmelder var begeistret da andre bok i serien ble omtalt: «Noguchi og Holen fortel om tida og staden, meir enn om nokre ganske vanlege ungdommar sine opplevingar. Noguchi har teikna ut eit Oslo der kvar enkelt person, i butikken, på T-bana og i klubbkøa let til å ha eit heilt liv.»

Drabant 3 vårens tegneserier 2018
Drabant 3 av Øyvind Holen og Mikael Noguchi

Blokk Forlag kommer med Gina Wynbrandts Kan noen være så snill og ligge med meg til Oslo Comics Expo (som går av stabelen 7-9 juni). Forlegger (og tidligere Empirix-redaktør, red.anm.) Ingrid Flognfeldt Brubaker beskriver boken som en feministisk og sex-positiv skildring av en ung kvinnes oppvekst under internettets påvirkning, på godt og vondt.

«Det er gitt ut lite serier på norsk med en slik tematikk og dermed synes vi den ville være en aktuell og viktig utgivelse», sier hun.

Brubaker legger til at norske Ida Neverdahl likevel er i samme liga. Neverdahl er forøvrig en av bidragsyterne til antologien Fragment som kommer på Blokk forlag senere i år.

Magikon gir ut Spore av forfatter Mette Karlsvik og animatør og illustratør Tord Torpe til OCX. Karlsvik fikk både Tarjei Vesaas’ debutantpris i 2005, og Stig Sæterbakkens minnepris i 2012, og Torpe har blant annet vunnet gull i Åpen klasse i Grafills Visueltkonkurransen. Samarbeidet i seg selv lover godt, og storyboardet til serien vitner om et helstøpt og nyskapende litterært og visuelt verk.

Spore vårens tegneserier 2018
Spore av Mette Karlsvik og Tord Torpe.

Til Oslo Comics Expo kommer også Jippi Forlag med Anja Dahle Øverbyes lenge etterlengtede bok Bergen. I 2016 vant hun Årets tegneserie for Hundedagar, som også imponerte Empirix’ anmelder.

Du kan lese om prosessen bak den nye boken i Tegnebord-intervjuet med Dahle Øverby.

Bergen vårens tegneserier 2018
Bergen av Anna Dahle Øverbye

Juli

I juni/juli gir Forlag Outland ut Dragon Ball 6 og Bone – Det store kuveddeløpet.

5 KOMMENTARER

  1. Minuskel utgir to nye album i Corto Maltese serien nr 9. (Det gyldne hus i Samarkand) og nr. 10 (Tango) i vår. Disse pleier å komme samtidig.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.