Den offisielle åpningen av Oslo Comics Expo (OCX) finner sted på Serieteket på Deichman Grünerløkka fredag 2. juni. Da har tegneseriefestivalen allerede vært i gang noen dager, med et program som har navn som svenske Mats Jonsson, tyske Nino Bulling og amerikanske Brian Blomerth blant gjestene.
Melina Edvardsen er ny leder for både Serieteket og festivalen, og vi tar en prat med henne og programsjef Margrete Hestenes (også kjent som Empirix’ ekspert på skeive tegneserier) for å høre hva vi kan vente oss.
Mange er sikkert nysgjerrig på dere som nå står i bresjen for OCX. Fortell litt om dere selv.
Melina: Jeg har vært i festivalkomiteen siden 2018, og vært en altmuligperson på festivalen tidligere. Jeg er utdannet bibliotekar, og har jobbet på Serieteket. Jeg har vært tegneserieansvarlig på Outland, og de siste årene har jeg vært ungdomsbibliotekar på Lørenskog bibliotek.
Margrete: Jeg har en master i engelsk litteratur, og har også biblioteksutdanning. Jeg har jobbet i bokhandel, og har et vikariat på Serieteket nå. Og så skriver jeg for Empirix.
Hvordan kommer publikum til å merke at det står nye folk bak festivalen nå?
Margrete: Jeg vet ikke hvor mye man vil merke det. Vi vil videreføre de fleste tradisjonene, som Oslo24H, festivalåpningen, Barnestreker med Tore Strand Olsen og Inga Sætre, og kåringen av Årets tegneserie. Et par ting på programmet er blant mine hjertebarn, som et par tematiske paneler. Vi har prøvd å trekke frem grupper som ikke har fått så mye plass tidligere. Det er spennende å ta opp tema som har tendens til å være litt betent, som psykedelisk forskning. Vi har også to samiske gjester i ulike paneler. Så det har vært en slags baktanke i programmet, selv om det viktigste er at folk får oppleve tegneserier med høy kvalitet.
OCX har fått kritikk, blant annet av Empirix, for å være mer lukket inn mot bransjen enn å være åpen for et bredt publikum. Vil det endre seg?
Melina: Vi har ikke tenkt så mye på hva tanken har vært bak festivalen tidligere. Vi vil ha en festival som både henvender seg til tegneseriebransjen og den gjennomsnittlige tegneserieleseren. Festivalen blir arrangert på et bibliotek, og vi vil at folk som tilfeldigvis er på biblioteket da vil oppdage noe nytt om tegneserier de også. Det er viktig for oss at festivalen skal være for alle.
Margrete: Jeg har bare vært gjest på festivalen tidligere, og jeg synes det har vært vanskelig å få god informasjon om programmet i forkant av festivalen. Det har jo alltid vært en programkatalog, men den får man først når man er på Serieteket. Spesielt i markedsføringen har vi prøvd å gjøre det mer tilgjengelig for folk, ved å lage enkeltarrangementer på Facebook for eksempel. Det har også vært et poeng å ha mer tematiske vinklinger på panelsamtalene, ikke at gjesten er panelet.
Så hva blir høydepunktet på festivalen for dere i år?
Margrete: Høytlesning av tegneserien Firebugs med [de tyske kunstnerne] Nino Bulling og Bär Kittelmann. Jeg tror det blir veldig atmosfærisk.
Melina: Jeg gleder meg veldig til panelsamtalen om manga, med Hans Ivar Stordal, mangalærer Hiwar Nheli, mangategner Helen Kaldheim og Jens K Styve. Jeg har vært stor fan av manga lenge, og når jeg ser den utviklingen som har vært de siste årene, gleder jeg meg til å høre dem snakke om manga i Norge. Og så Barnestreker. Det er gøy å se en ny generasjon unge som lager tegneserier. Det setter en god feeling på starten av festivalen lørdag morgen.
Foto: Hedda Kirkhus